Pompoengnocchi

bron: Internet & Kooktroep!
(Voor 12 personen:) 1 pompoen of meer kleine (ca. 1200 gr); ca. 1200 gr kruimige aardappelen (eigenheimers); 3 eierdooiers; 100 gr roomboter; 300 gr bloem + meer voor het werkvlak; lekker wat nootmuskaat, geraspt; ½ theel peper & ½ theel zout;

Verhit de oven op 180o C. Was de pompoen en droog ‘m af. Snijd ‘m doormidden, verwijder het zaad (met een lepel) en snijd vervolgens de beide helften in niet te dikke brokken. Afhankelijk van de soort pompoen, deze schillen. (Van een oranje potimaron wordt de schil mooi gaar en kan gewoon worden gebruikt- wel eerst wassen.) Leg de brokken op een met bakpapier bedekte bakplaat, zet ze gedurende drie kwartier in het midden van de oven – tot ze zacht zijn.
Kook de aardappelen. Giet af, kook evt. droog op laag vuur – blijf roeren, anders bakt het aan. Af laten koelen.

Doe de pompoenparten bij de aardappels, doe de klont roomboter erbij, net als zout, peper en nootmuskaat en de eidooiers. Pureer met een staafmixer.
Als het een gladde massa is, de bloem en stap voor stap door mengen. Doe dit met een zeef, opdat klonten worden vermeden.
Neem een mixer met deeghaken, want uiteindelijk wordt het echt wel deeg. Of met de hand.
U kunt meer bloem toevoegen, maar bedenk: desto meer bloem, desto “zwaarder” de gnocchi wordt. Uiteindelijk moeten ze licht en luchtig zijn met een fluwelen textuur.

Breng een grote pan water aan de kook.

Nu komt het kleffe deel.
Neem een werkvlak – een grote plank -, en bestrooi deze rijkelijk met bloem. Neem een klein werkvlak – kleine plank – en bestrooi ook deze met bloem; misschien iets minder rijkelijk.
Bebloem uw handen – ik duw ze even op de nog lege vlakte van de grote plank. Neem een hand deeg uit de pan en vorm deze tussen de handen tot (het begin van) een worst van ca. 1½ cm doorsnee. Desgewenst op het kleine werkvlak rollen. Snijd – eveneens met een bebloemd mes – de worst in stukken van pakweg 3 cm en schuif ze op het grote blad. Keer ze om (waardoor ze helemaal worden beloemd) en leg ze los van elkaar op rijtjes. Ga zo door. Bebloem tussendoor uw handen. Uiteindelijk heeft u een blad met gnocchi.

U kunt de gnocchi nu nog wat vormen, bijv. door er met een vork op te duwen of zo.

Schuif ze een voor een van het grote blad het kokende water in; roer het water voorzichtig om te voorkomen dat ze aan de bodem of elkaar gaan kleven.
Na korte tijd komt de eerste gnochho boven drijven en al snel meer gnocchi.
Neem ze voorzichtig met een schuimspaan uit het water. Niet in een vergiet overpletteren, dan gaan ze geheid kapot.

13 december 2008
Ons illustere Kooktroep! was weer bijeen. Dit was een van de puike gerechten met een saus van morieljes.

OPMERKINGEN
1.    Wij hebben een butternut squasch genomen. Geschild.
2.    Deze gnocchi zijn lichter dan gangbare aardappel gnocchi.
3.    Het is nogal bewerkelijk, met zijn tweëen gaan het makkelijker: de een rolt het deeg, de ander snijdt en schuift ze op de plank. De een schuift de gnochhi in het kokende water en de ander roert heel voorzichtig.
4.    Er kunnen heel wat gnochhi tegelijk in de pan. Zodra ze in het water zitten, hebben ze geen neiging tot aan elkaar kleven.

Plaats een reactie