Geweldig lekkere schotel met schapengehakt, tomatensaus en veel spinazie of snijbiet en een paar handen vol kikkererwten
- 1 fikse ui, in de lengte plakken (dus je krijgt halve maantjes)
- 2-3 tenen knoflook, geperst (minstens een kwartier voor gebruik)
- ca. 400 gr gehakt van schapen- of lamsvlees
- 1 st rode paprika, in dunne reepjes
- 2 theel kaneelpoeder
- 2 theel paprikapoeder
- 1-1½ theel gemberpoeder en/of
- 2 cm gemberwortel door de knoflookpers
- 1½ theel komijnpoeder
- ½ theel rode peper-vlokken (geplette rode peper)
- 500 gr tomaten, grof gehakt (al dan niet uit blik)
- 400 gr kikkererwten (gekookt gewicht)
- 350 gr schoon gewassen snijbietblad (500 of meer "vuil") (in hapklare stukken gescheurd)
- handje rozijnen of krenten, geweekt in warm water
- olijfolie
-
Verwarm een stevige (gietijzeren) pan op middelhoog vuur, een scheut olijfolie erin. Bak de ui glazig.
-
Doe de gehakt erbij en bak het al spatelend met een houten lepel helemaal rul.
-
Doe de kruiden (en knoflook) erbij, de paprikareepjes en de tomaten. Laat een tijdje sudderen tot de tomaten een beetje zijn "opgeost".
-
Doe dan de snijbiet (of spinazie) er bij. Dan kan wellicht in drie stappen, want het moet wel wat slinken.
-
Tenslotte de kikkererwten en de krenten of rozijnen erbij en door en door opwarmen. Als de snijbiet gaar is, serveren!
19 juli 2020
Mrs M kondigde aan dat Gabi had aangekondigd te komen eten. Gelukkig had ik, in het kader van het leegmaken van een keukenla, afgelopen nacht kikkererwten geweekt en deze ochtend gekookt.
Uit de moestuin hadden we ons door de courgettes heengegeten, nu was het tijd voor enkele doorgeschoten snijbietplanten. Ui en knof is ook uit de tuin. Schapenvlees is van zwartblesschapen, van Bas en Irene die min of meer achter ons wonen en dit zeldzame ras houden. De tomaten hebben we (nog) uit blik, wel BIO.