Knolselderijrösti

Rösti van knolselderij
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
20 min
 

Geraspte knolselderij met een aardappel en kruiden, maken een heerlijke rösti. Knolselderij anders.

Gang: Hoofd- of bijgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: The Guardian, Ottolenghi, 4 maart 2017
Ingredienten
  • 1 knolselderij , grof geraspt netto ca. 800 gram
  • 1-2 aardappels , grof geraspt netto ca. 350 gram
  • scheutje citroensap
  • 2 sjalotten , fijn gesneden
  • 1 teen knoflook , geperst
  • 3-4 st eieren , losgeklopt
  • 3 eetl bloem
Kruiden
  • 1 eetl korianderzaad
  • 1 eetl karwijzaad
  • ½ eetl venkelzaad
  • arachide of koolzaadolie om in te bakken
Bereiding
  1. Ottolenghi zegt dat je eerst de geraspte groenten met wat zout moet mengen en goed moet laten uitlekken door ze een half uur in een theedoek boven een kom te hangen. En dan uitwringen en vervolgens in een kom overbrengen. Dat hebben wij niet gedaan. We vonden de knolselderij en aardappel niet bijster nat.

  2. Rooster de kruiden in een droge koekenpan. Pas op dat het niet verbrandt. Leg er eventueel een deksel over om uit de pan poppen te voorkomen. Vermaal de kruiden met een vijzel.

  3. Doe de geraspte knolselderij en aardappel in een kom. Meng het alvast een beetje. Meng dan de sjalot, kruiden en citroensap erdoor. En peper (en zout als je het niet hebt laten uitlekken).

  4. Roer de losgeklopte eieren erdoor en dan de bloem. Gebruik gerust je handen.

Bakken
  1. Ottolenghi raadt aan om kleine rösti's te bakken. Hij heeft het over tien stuks van 6 cm diameter. Wij hebben één hele grote koekenpan en één hele grote rösti gebakken, door het ook (voor de bovenkant) onder de grill te zetten. Bij elkaar misschien tien minuten in een hete koekenpan die daarna laag is gedraaid en tien minuten onder de grill.

Opmerkingen

Otto doet wel interessant door specifiek een desiree-aardappel te benoemen. Hij gebruikt er een, terwijl er o.i. wel twee mogen voor vier personen. En desiree is echt niet nodig, hoor. Elke aardappel voldoet.


23 oktober 2019
Het werd hoog tijd om de knolselderij in het groentenvak van de koelkast weg te werken. In de map bewaarde recepten kwamen we deze van Ottolenghi tegen. Heel lang geleden, toen hij nog niet in Nederland bekend was, waren we gebiologeerd door zijn kookboeken. Maar allengs minder, want hij geeft weinig om seizoensgebonden koken terwijl wij daar zelf steeds meer op letten. Doch dit is een fraai recept voor de herfst. En smakelijk, want Mrs. M vond het zelfs lekker, terwijl ze niets met knolselderij heeft. We aten het met de bleekselderijsalsa.

Plaats een reactie

Waardering