Konijn in cider

Lapin au cidre

bron: website Le Creuset e.a.
1 kg konijndelen; 2 eetl. boter; 2 sjalotten, gepeld en heel; 2 teentjes knoflook, geplet; 250 gr (grot-)champignons, schoongeborsteld en in dikke plakjes; 100 gr ontbijtspek, in blokjes (speklap, buikspek); klein glas calvados; 250 ml cider; peper & zout; 125 ml crème fraîche; 1 eierdooier; 1 eetl. franse mosterd; 2 takjes rozemarijn

Was de stukken konijn en dep ze droog met keukenpapier. Wrijf ze in met peper en zout. Smelt boter in de braadpan (de Doufeu). Braad de stukken aan in de boter, haal ze uit de pan en laat ze goed uitdruipen.
Doe de sjalotten en het spek in de pan, laat het op niet te hoog vuur braden tot het spek vrijwel al het vet is kwijtgeraakt. Schep alles uit de pan. Doe het vet weg.
Doe de stukken konijn terug in de pan, net als de sjalotten en het spek. Verwarm de calvados voor in een steelpan. Giet dit over de stukken konijn en flambeer het tot de alcohol is verdampt.
Giet de cider erbij, de knoflook, de takjes rozemarijn en de champignons. Breng het voorzichtig tegen de kook – niet aan de kook; er moet een lichte beroering in het vocht zichtbaar zijn. Doe het deksel op de pan en leg er ijsblokjes op. Laat het op laag vuur driekwartier tot een uur stoven, tot de stukken konijn lekker zacht zijn.
Meng de crème fraîche goed met de eierdooier en de mosterd.
Haal de stukken konijn, de groenten en het spek uit de pan en houd dit warm. Zet de pan weer op het vuur en kook het vocht voor de helft in. Roer het crème fraîche-mengsel er door, breng de saus op smaak met peper en zout en giet het over de stukken konijn.

Serveer met gekookte aardappelen of rijst.

22 april 2008
Riet en Sjako waren hier eten en ik heb dit gemaakt. Het was smaakzaam. Gegeten met gebakken aardappels en rabarbermoes.

OPMERKINGEN
1)    Drie kwartier tot een uur lijkt aan de korte kant. Het vlees was niet lekker zacht, wel stevig. Nu kan het zijn dat ik 2½ kg konijn (drie beesten) tegelijk bereidde.
2)    De saus is heerlijk (klonterkans => staafmixer biedt uitkomst). Daarin zit smaak vervat. Aan de brokken konijn is qua smaak niet duidelijk iets ciderigs blijven hangen.

Plaats een reactie