Kip met morieljes

Poulet fermier aux morilles

bron: website Le Creuset e.a.
(Voor 6 personen:) 1 kip, in 12 stukken; 50 gr. gedroogde morieljes; 50 gr. boter; 2 sjalotten, gesnipperd; 2 tenen knoflook, fijngehakt; peper & zout, bekertje crème fraîche; glas + ½ fles witte wijn;

Met kip bedoelen we een echte, biologische, kip. Kost meer, maar je hebt ook beduidend meer kip dan die arme drommels die bij de slager of in de supermarkt liggen.

De nacht ervoor de stukken kip marineren in de halve fles wijn.
Minstens een uur, liever twee, van tevoren de morieljes in een kom koud water in de week zetten. Daarna laten uitdruipen, evt. wat uitknijpen met de hand.
Verwarm de oven voor op 180o (gasstand 6).
Dep de stukken kip met keukenpapier droog. Wrijf ze in met peper en zout. Neem de braadpan (Doufeu) en smelt op laag vuur de boter. Doe de stukken kip in de pan, doe de gesnipperde sjalotten en knoflook erbij en leg het deksel erop. Doe koud water of ijsblokjes in het deksel. Zet de pan in de oven. Laat het daar ongeveer een uur staan, afhankelijk van de stevigheid en grootte van de stukken kip.

Haal de pan uit de oven, doe het glas wijn, de morieljes en de crème fraîche erbij. Zet de pan – zonder deksel – op zeer laag vuur en reduceer de saus in een minuut of tien. Keer de stukken kip af en toe. Breng de saus op smaak met peper & zout.

Serveren met tagliatelle.

Plaats een reactie