Eryngii is de koningsoesterzwam. En daar maak je simpele en zo lekkere gerechten mee. Zoals dit, met spekjes, nameko en een brede pasta.
- 600 gr eryngii, in de lengte in ½ cm dikke plakken
- scheut arachide of andere neutrale bakolie
- bosje bosui, in dunne ringetjes
- 200 gr spekblokjes
- nameko optioneel
- Parmezaanse kaas, vers geraspt
- peper uit de molen
- 280-300 gr pasta, wij hadden korte dikke buizen, rigatoni
-
De pasta zal de langste kooktijd nodig hebben, dus zet het water maar op en als het kookt, de pasta erin doen/
-
Bak de plakken eryngii in een koekenpan met wat olie, aan beide kanten lichtbruin. Vermoedelijk moet je ze in twee of drie sessies bakken. Dus leg de gebakken plakken even apart op een bord.
-
Daarna de spekjes uitbakken en doe er de nameko bij. (Nameko hoeft niet.)
-
Meng de eryngii met de spekjes, meng er de bosui door en maal er wat peper over.
-
Als de pasta gaar is, die ook erdoor mengen. Schep op de borden en doe er lekker wat kaas over.
-
Eet smakelijk!
28 november 2024
(Soms kan iets vegetarisch worden gemaakt, maar in dit geval is het spek wel bepalend.)
En toen hadden we de koningsoesterzwam. We (Jan Velema en schrijver dezes) waren voor ‘ons boek’ op bezoek bij Paddenstoelenrijk in Rossum om foto’s te maken, voor het boek en de plantbeschrijving. Paddenstoelen behoren niet tot het plantenrijk (Plantae) maar tot de schimmels (Fungi). Toch is het een groente, want ‘groente is datgene dat we als groente eten’. Na afloop namen we elk een bakje paddenstoelen mee. We hebben er netjes voor betaald.
En dat is ook de reden waarom de nameko, die kleine bruine paddenstoeltjes, erdoor zijn gegaan. Niet nodig, kan wel.