Een beetje Aziatisch aandoend gerecht met Italiaanse benadering. Een koolrabi-wortel-shiitake roerbaksel, afgemaakt met mozzarella, pijnboompitten en basilicum. Op pasta.
- 2-4 st koolrabi's (2 grote superschmelz of 4 kleinere)
- 600 gr wortels
- shiitakes, in repen
- 250 gr mozzarella, in blokjes
- 1 hand basilicumblad (niet weinig, niet overdreven veel), steeltjes eruit, kleingesneden
- 2 eetl pijnboompitten, in een droge koekenpan licht geroosterd
- peper uit de molen en zout
- 200 gr droge pasta (penne of groter formaat)
- scheut olijfolie
-
De wortels en koolrabi's in reepjes snijden, dit gaat het best met een mandoline. Halveer lange repen peen.
-
Zet een pan water op om de pasta te koken. (Wij hadden een rigatoni met een kooktijd van 16 minuten.)
-
Verwarm de olijfolie in een wok of een stevige braadpan (kasserol)
-
Roerbak de koolrabi-, wortel- en shiitakerepen. Het moet geen gare pap worden, maar wel warm en 'buigzamer', niet meer rauw. Bestrooien met wat zout mag. (Dit roerbakken duurt 8 à 10 minuten)
-
Kook ondertussen de pasta, let dus op de aangegeven kooktijd.
-
Als de pasta gaar is, afgieten en heel even in de pan houden.
-
Meng de pijnboompitten, basilicum en mozzarella door wortel-koolrabi. Breng op smaak met peper (zout kan, maar let dus op dat je het misschien al hebt gedaan). Schep om, laat een minuut of wat doorverwarmen. Schep nog een keer om.
-
Drapeer de pasta op de borden. Leg er een kloeke schep van het roerbaksel op en serveer.
De onbekende bedenker van dit recept suggereert dat er ook nog citroensap, honing, gember en komijnzaadjes door kunnen. Wij zouden dat niet doen: te veel ingrediënten en dit was al erg smakelijk.
31 juli 2023
De Chinese kool moet worden uitgeplant. Nu staat er nog te veel koolrabi. Dus hoppa, vanavond koolrabi. Nog een stuk of tien te gaan 🙂 Dit gerecht had ik al langer geleden opgeduikeld, al met al een smakelijk maal met veel groenten.