Koolrabisalade met verse koriander

uit: Madhur Jaffrey’s Vegetarische Gerechten

2 koolrabi’s, geschild en in dunne reepjes gesneden; 3 middelgrote sjalotten, gepeld en in fijne ringetjes gesneden, arachideolie; 2 eetl. citroensap; 2 tl suiker; ½ theel. cayennepeper; 1½ theel. zout; 2 eetl. verse koriander, zeer fijngehakt; 2½ eetl. pinda’s, geroosterd en grof gehakt, of pijnboompitten

Doe de koolrabi in een kom en meng er 1 volle theelepel zout door. Zo een kwartier laten staan. Het zout onttrekt namelijk het vocht uit de koolrabireepjes.
Verhit de arachideolie. Bak de sjalotringetjes licht bruin. Zet het vuur laag en bak ze, onder regelmatig omscheppen, krokant bruin. Uitlekken op keukenpapier.
Pers de koolrabi uit en dep het droog.
Doe alle ingrediënten in een kom en schep het goed door elkaar. Koud serveren. Als u het in de koelkast wilt zetten, de pijnboompitten en gefruite sjalotringetjes apart houden en er op het laatst doormengen. Anders worden ze slap.


1 juli 2006
Zij noemt het koolrabisalade die ze ‘soortgelijk’ in Vietnam en Thailand heeft gegeten.


21 juni 2017
Mrs. M past vanmiddag op Ella en Florine in Amersfoort. Het is vandaag bloedje heet en onze kinderen – en dus kleinkinderen – wonen vlak naast een openlucht zwembad. Dus de rest laat zich raden. Voor als ze thuiskomt heb ik deze salade weer gemaakt. En nu foto’s genomen. Of ik het in de afgelopen elf jaar niet een keertje heb gemaakt, weet ik niet. Vaak is het met de verse koriander zo dat als je het nodig hebt, het er niet is. En omgekeerd. Dit jaar hebben de korianderzaden die vorig jaar zijn gevallen gekiemd en staan er dus in het bladgroentenbed een aantal korianderplanten.
De salade is overigens nog steeds verrukkelijk.


OPMERKINGEN
1.    Erg lekker. Ik was iets te royaal met de cayennepeper. Kan volgens mij ook, door weglaten van suiker en cayennepeper, met Thaise (rode) saus worden gemaakt.
2.    Bij gebrek aan pinda’s heb ik dus pijnboompitten, even droog geroosterd in een koekenpan, gebruikt. Is een zeer goede vervanger.

Plaats een reactie