Kornoeljelikeur

bron: chefkoch.de

350 gr rijpe kornoeljebessen; 150 gr kandijsuiker (bruin); 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden; 1 fles (0,7 of 1 liter) witte rum, minstens 40% (zie opmerkingen)

Kornoeljelikeur 2Was de bessen en ontdoe ze van steeltjes als die er aan zitten. Zorg dat ze ‘open’ zijn, d.w.z. dat het velletje van de bes geopend is – wij hebben ze licht geplet.
Neem een grote glazen pot. Doe daar alle ingrediënten in.
Zet op de vensterbank.
Schud elke dag.
Na zes tot acht weken is het klaar.

Filter het en hevel het over in flessen. Leg weg. Na een jaar is de smaak het best en het meest intensief.


19 augustus 2014
Voor het eerst in jaren een oogst kornoeljebessen. In 1998 is de boom geplant en ze was daarna jaren in slaap – geen blad, niets. Daarna ging ze wel bloeien, maar droeg nooit vrucht. Tot er meer kwamen in onze Eetbare Siertuin.
We hebben ook kornoeljejam gemaakt. Maar deze likeur is veel eenvoudiger. De jam kan je daarentegen de volgende dag al eten, hier moeten we een jaar op wachten.
We zijn benieuwd.


24 december 2014
koernoeljelikeur in de fles (Custom)Ahum. Het had rond 19 oktober moeten gebeuren. Maar we hebben het te druk gehad de laatste tijden en pas vandaag is de likeur gefilterd en in de geflest. We hebben het uit de pot, door een kaasdoek in een ruime maatbeker gefilterd.
Moet worden gezegd, het was iets meer dan één liter en het restje smaakte uitstekend! (Op de foto links is het restje op de bodem van de maatbeker te zien.) Dus dat belooft wat.


Opmerkingen
1) We hebben panella (ongeraffineerde rietsuiker, ook wel oersuiker genoemd) gebruikt.
2) We hebben zelf gedestilleerd alcohol gebruikt 42%. (Zie dit.) Als u 95% alcohol gebruikt (uit Italië meegenomen, maar schijnt ook in Belgische supermarkten te koop te zijn), dan is een verhouding 1:1 met water zeer aan te raden.

2 gedachten over “Kornoeljelikeur”

    • Klopt. We hebben onlangs in Leuven in een supermarkt het ook gevonden. Echter geen literflessen en relatief duur. Onze voorraad alcohol is echter nog ruim voldoende.

      Beantwoorden

Plaats een reactie