Kruidige schapenlever uit de wok

Kruidige schapenlever uit de wok
Voorbereiding
45 min
Kooktijd
15 min
 

Stukken schapenlever door de kruiden halen, deze een half uur laten intrekken en dan braden in een tomaten-ui mengsel. Op zijn Indiaas en zeer smakelijk.

Gang: Bijgerecht
Keuken: India
Voor: 4 Personen
Auteur: Indian Recipes
Ingredienten
 • 1 kg schapenlever, in stukken of plakken
 • 1 st ui, gesnipperd
 • 1-2 st tomaten, in blokjes (of uit blik, tussen de vingers fijnknijpen)
 • 2 eetl ghee (ja, want het is India)
Droge marinade
 • 1 theel peper uit de molen
 • theel kurkumapoeder
 • 1 eetl komijnpoeder/gemalen komijn
 • goed snuf zout
Bereiding
 1. Maak de lever schoon, d.w.z. de aderen e.d. kunnen weg of als honden- cq kattenvoer worden gebruikt. Snijd van de lever niet al te kleine plakken of brokken.

 2. Meng de kruiden in een kom en haal de stukken lever erdoor. Je zult zien dat ongeveer alle kruiden rondom aan de leverstukken blijven plakken. Laat dit een half uur staan.

 3. En dan, smelt de ghee in een wok of ruime kasserol.

 4. Bak de ui, mooi goudbruin.

 5. Doe de tomaten erbij en schep goed door. Kook in tot de tomaten lobbig worden. Dat is met tomaten uit blik sneller dan met verse tomaten.

 6. Doe de stukken lever in de pan en ietwat water erbij (of sap uit het blik). Maar niet te veel. Het moet geen "lever drijft in saus" worden.

 7. Doe het deksel erop en laat pakweg vijf minuten stoven. Daarna de stukken lever keren. En nog even stoven.

 8. Schep op borden en serveer!

Opmerkingen

Wij aten het met gegrilde pompoen met echte mozzarella/burrata.


Een half uur in de kruiden

4 december 2021
Bas heeft de aanhanger geleend. Hij brengt af en toe oudere (ram-)lammeren en een ooi naar de slacht. Hij fokt het zeldzame ras zwartblesschapen. En aangezien iedereen lamsvlees wil, geen schapenvlees en – oh nee! getsie! – geen orgaanvlees, krijgen wij van het oudere dier het schapenvlees en van alle de levers, harten en nieren. En dit keer ook de longen. Dat laatste koken we en is voor de hond, maar kan net zo goed door de gehaktmolen worden gehaald om bijv. in leverworst of paté te worden verwerkt.

Enfin, Mrs. M – tegenwoordig M1 – vond het verrukkelijk. Zij wil de lever altijd een beetje rose, dus zij krijgt het eerst uit de pan. Laat je lever daarentegen te lang bakken of stoven, dat wordt het een rubber plak. Dus ik snij na verloop van tijd altijd even een kerf in de lever om de kijken of het gaar genoeg is.

Plaats een reactie

Waardering