IJs maken op basis van mascarpone is een iets anders dan slagroom. Het werkt uitstekend, met kruisbessensap erdoor
- 500 gr kruisbessen
- 50 gr suiker (panela = oersuiker)
- 250 gr mascarpone
- 75 gr poedersuiker
- 2½ dl slagroom
- 1 st vanillestokje alleen het binnenste (merg)
-
Kook de kruisbessen met de suiker in een heel klein laagje water. Opdat het niet aanbrandt. Laat een kwartiertje koken. Eventueel een stamper erop drukken.
-
Zeef de massa, zodat schillen en pitten in de zeef blijven en er een sap overblijft. Laat dat afkoelen.
-
Klop in een kom de mascarpone met de poedersuiker en de vanille tot een mooi glad geheel.
-
Klop de slagroom tot ze dik en lobbig wordt – er blijven nu pieken en plooien staan.
-
Meng de slagroom door de mascarpone.
-
Doe het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van. Dat kan wel even duren.
-
Op het allerlaatst het sap erbij gieten en dan meteen de machine uit zetten. Dan ontstaat er een marmerend effect.
-
Schep uit de machine in een bak en in de vriezer. (Een kwartier of zelfs iets langer voor het serveren eruit halen.)
-
Wij serveerden een bolletje van dit ijs op een verkruimelde volkorenkoek en schepten er een lepel kruisbessen-aalbessensiroop erover (ingekookt gemengd kruisbessen- en rode bessensap).
9 juli 2019
Mrs. M heeft de kruisbessenmanie. “Ze moeten worden geplukt,” verordonneerde ze week of wat geleden, “We moeten er iets van maken.” Dit betekent dat Joseph bijna drie kilo kruisbessen bij elkaar plukte en ik er iets mee moest doen. Ik vervloek kruisbessen omdat ze van steeltje en pluimpje moeten worden ontdaan. Maar er zijn recepten die minder veeleisend zijn. Voor het sap kan je “vuile” bessen gebruiken. Zo ook voor dit ijs.
En dat is een verrukkelijk nagerecht.