“Leidse” hutspot

(Voor 4 personen 🙂 500 gr pastinaak, fijngesneden; 500 gr uien, gesnipperd; 1 kg winterwortel, fijngesneden; 250 gr witte bonen; 1 rookworst (biologisch); peper & zout

Fijngesneden betekent bijv. in kleine blokjes. De witte bonen zijn niet die grote boterbonen. Gewoon die kleine witte dingen.
Zet de bonen een nacht van tevoren in de week, en laat ze in het weekwater bijna gaarkoken (20 minuten) met de in plakjes gesneden rookworst. Zorg dat er niet al te veel water wordt gebruikt. Net boven de bonen. Voeg dan de kleingesneden wortelen, pastinaken en uien toe, en laat alles met elkaar zachtjes gaar koken. Als er teveel vocht ontstaat, het deksel van de pan nemen. Roer het losjes door elkaar (hutsen, niet stampen!), en breng het op smaak met wat zout en veel vers gemalen peper.

27 februari 2007
Dit was best wel erg lekker. We eten nog steeds uit eigen tuin. Er zijn nog pastinaken, knolselderij in de kuil, wat haverwortel en aardperen. Volgens mij eten we langer uit eigen voorraad, omdat we nu doordeweeks met zijn tweeën zijn.

11 november 2008
Een oud-Hollandse maaltijd voor dertien personen gemaakt, met als dessert het eveneens oud-Hollandse broodschoteltje met amandelen. Voor deze hutspot geen worst maar de spekjes met de bonen gekookt en de klapstuk apart gestoofd. Onze Groeneweg-slager in Arnhem heeft klapstuk en ook varkenspootjes. (Maar die laatste niet op de dag dat ik dat nodig had.)

OPMERKINGEN
1.    Voor echte(re) Leidse hutspot is 300 gr. vers (rook)spek nodig, 2 varkenspootjes (hoefjes) en 300 gr. klapstuk. In plaats van de rookworst.
2.    Klapstuk maken als draadjesvlees. Een uur of vier net onder de kook laten garen.
Er bestaan vele recepten voor Leidse hutspot. Ook op diverse websites veel dezelfde. MergenMetz heeft een vergelijkend onderzoek gedaan. Meer weten?

1 gedachte over ““Leidse” hutspot”

Plaats een reactie