Hutspot met pastinaak

van: Odin
800 g pastinaak (drie dikke); 5 uien, gesnipperd; 800 gr aardappels; 600 gr gekookte rode linzen; 250 gr magere spekbrokjes; klontje boter; 1 theel. gemalen koriander; peper en zout

Kook de linzen en giet ze af. Schil de pastinaken, snij ze in blokjes. Schil de aardappels, snij ze in blokjes. Kook de aardappels – en wat later de pastinaken erbij – in ca. 15 minuten gaar. Stoof de ui glazig met een klontje boter en de spekjes erbij. Doe de linzen erbij om ze bij te verwarmen. Giet aardappelen en pastinaak af. Met stamper een stamppot maken. Roer mengsel ui, spek, lizen met de koriander erdoor. Op smaak brengen met peper en zout.

22 januari 2006
Gisteren heb ik de laatste pastinaken uit de grond gehaald. Er komt namelijk een vorstperiode, dus liggen ze in de kuil in het bos, bij de rest van de knolselderij en koolraap. Er zijn nog genoeg pastinaken voor een maal of vier. Sommige zijn erg groot en pal ernaast staan mini's. Maar overwegend erg groot. Ras: gladiator.

OPMERKINGEN
Lekker. Basic winter food. Zelfs Mirte vond het lekker. Discussie gehad: meteen als het woord stamppot valt, rukt Marijke de mosterd uit de koelkast. Mijn standpunt is: mosterd hoort ergens bij qua smaak en deze stamppot hadden ze nog niet eens geproefd. Het is gewoon een associatieve reflex. Afleren!
Ik denk dat het goed is de pastinaak-aardappel nog even na het afgieten te laten uitdampen of misschien zelfs weer even op het vuur te zetten. Ondanks het afgieten is het een natte stamppot.
Waarom gaat linzen altijd kapot bij het koken? Volgende keer stoom ik ze. Maar hoe? In een netje?
1 januari 2007: gepoogd de linzen te stomen. Dat heeft geen zin.

Plaats een reactie