Zuurkool met wat spekjes en blokken lever van varken of lam (of rund)
- 500 gr lever van lam, vark of ander dier in blokken van 1½x1½ cm
- 500 gr zuurkool
- 1 st ui, gesnipperd
- 150 gr spekblokjes
- 2 eetl ghee / geklaarde boter
- peper en zout
- 1 eetl karwijzaad (kummel)
-
Neem een stevige pan, bak daarin de spekblokjes op laag tot middelhoog vuur wat uit. Als het goed is, levert dat 'eigen vet'.
-
Doe de ui erbij en smoor tot de ui glazig begint te worden. Dan de zuurkool en karwijzaad erdoor mengen. Misschien een pietsie water erbij, maar doe het deksel op de pan en laat pakweg een kwartier stoven.
-
Ondertussen bak je de blokken lever in een koekenpan met de gesmolten ghee. Bestrooi met peper uit de molen en wat zout. Rondom bruin is voldoende.
-
Doe de leverblokken bij de zuurkool.
-
Kook het aanbaksel in de koekenpan met een beetje water los en giet het bij de zuurkool.
-
Schep de zuurkool met lever nog een keer goed om en serveer.
Let op: Als je de leverblokken te lang bij de zuurkool in de pan verhit, worden ze droger.
1 mei 2021
Ik denk dat de print van dit recept al een jaar of drie over het bureau zwerft. Telkens als ik stapeltjes notities en dergelijke opschoon leg ik het apart – ‘Dat moet ik binnenkort maar eens maken,’ denk ik dan.
Ik had het van een Duitse website – lowcarb-community.de. Nu hebben we niets met low carb, maar dat wil niet zeggen dat de gerechten niet smaken. Dit is heerlijk. We hebben overigens schapenlever gebruikt, van grotere zwartbles-ramlammeren.
Het A4-tje ligt nu in de bak met oud papier.