Lichte spitskoolschotel

Lichte spitskoolschotel
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
30 min
 

Een heerlijke en snel te bereiden vegetarische schotel van spitskool, noten, rozijnen appel (of yacon) en kruiden (o.a. munt)(. Als hoofdgerecht of bijgerecht.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 800-1000 gr spitskool, in reepjes
  • 2 st appel of yacon, in kleine stukjes
  • fikse handvol rozijnen, geweld
  • 2 theel vers geraspte gemberwortel (optioneel)
  • 2-3 theel korianderpoeder of kerrie
  • 2-3 eetl muntblaadjes, fijngeknipt
  • scheut olijfolie
  • peper uit de molen en zout
  • 50-75 gr gemengde noten, geroosterd en grof gehakt
Bereiding
  1. (Rooster de noten in een droge koekenpan)

  2. Stoof de kool ongeveer een kwartier, tezamen met de rozijnen, appelstukjes, kruiden en specerijen in olie en roer het regelmatig om.

  3. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.

  4. Breng op smaak met wat zout.

  5. Strooi de noten bij het opdienen over de kool.

Opmerkingen

De gemengde noten waren: walnoten, hazelnoten, amandelen en cashewnoten.

19 juni 2007
Ik heb dus Hispi F1 gezaaid. Volgens het VELT Ecologische Moestuin-boek is dit een soort die vrij snel scheurt. Dat is ook gebeurd. Fijn om daar achteraf achter te komen. Ik heb vandaag, op twee planten na, de spitskool geruimd en ca. 1 kg bruikbare kool overgehouden. Nu voor ons 400 gram, morgen komen de kinderen.

30 september 2024
17 jaar later. Nu maken we deze schotel weer eens. Voor de foto’s en omdat we veel spitskool hebben. Hispi F1 hebben we nooit meer geteeld. Überhaupt zijn we al jaren op de zaadechte rassen. Geen hybriden voor ons.
Dat we nu, in het najaar, spitskool hebben, komt door het beroerde moestuinjaar met veel slakken. Die vielen niet alleen massaal op de kolen aan, ook de koolwitjes legden hun eitjes op de planten en de rupsen aten er goed van. Tussen de gaten door was nog kool te zien. Normaal gebruiken we de spitskool Filderkraut voor zuurkool. Dit jaar geen huisgemaakte zuurkool, wel een redelijk aantal spitskolen, die we dan als ‘gewone groente’ eten.

Dat de koolwitjes de kolen vonden komt vermoedelijk omdat we geen Agastaches (dropplant) hadden. De lucht die deze planten afgeven verdoezeld de koollucht, Maar Agastaches waren gestorven door de zeer natte periode van juli 2023 tot wel juni 2024.

Plaats een reactie

Waardering