Minestra di noci – Italiaanse walnotensoep

Italiaanse walnootsoep
Voorbereiding
3 uur
Kooktijd
15 min
 

Walnotensoep, oftewel 'minestra di noci' is een klassieke Italiaanse soep. Fijngewreven, ontvelde walnoten met wat melk en room in (groenten)bouillon bereid.

Gang: maaltijdsoep
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 500 gr walnoten in de dop (dat wordt 45% à 50% netto)
  • 1 ltr groentebouillon
  • 1 glas melk
  • 1 glas room (125 ml)
  • blokjes brood die croutons gaan worden
  • roomboter
  • zout
  • salie (optioneel)
  • witte peper (optioneel)
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt (optioneel)
  • snufje nootmuskaat (optioneel)
Bereiding
  1. Dop de walnoten, blancheer ze 5 minuten in kokend water, laat ze uitlekken, droog ze met een keukendoek en verwijder de donkere schil van de noten. Ze worden dus blank.

  2. Doe ze in een vijzel en stamp ze fijn door kleine hoeveelheden melk toe te voegen, tot het een gladde crème wordt. (Je kan ook gewoon een blender of staafmixer gebruiken.)

  3. Neem een voldoende ruime pan en verwarm de bouillon.

  4. Doe de notencrème en room erbij, roer voorzichtig, breng op smaak met wat zout en laat 3 à 4 minuten koken.

  5. Smelt een beetje boter in een koekenpan en bak de stukjes brood bruin: je hebt nu croutons.

  6. Serveer de walnotensoep met (eventueel Parmezaande kaas en een pietsie nootmuskaat) de croutons erop.

Opmerkingen
  • De Italianen zeggen dat het ontvellen van de noten in een kwartiertje kan, ammehoela. Dat is een tijdrovende klus. Met zijn tweeën al snel een uur. De vraag is of het ontvellen wel nodig is. Het is bedoeld om de bitterheid weg te nemen. Hoe bitter is bitter?
  • Met blender of staafmixer is de soep ietwat korrelig. Met de vijzel zou de substantie tot zalf kunnen worden gewreven, maar ook dat is een tijdrovend werkje.

3 oktober 2024
We maken walnotensoep, want overmorgen is onze Themadag Noten, Bij lunch en de nadronk horen natuurlijk wel notenhapjes e.d. Een pompoensoep met noten is al wat klassiek, en niet zo spannend. Een echte Italiaanse walnotensoep wel. De oorsprong is Piemonte. Overigens komt walnotensoep ook voor in de Chinese (Hup Tul Woo is een Cantonese, zoete walnotenoep, eerder een snack c.q. nagerecht/dessert) en Mexicaanse keuken.

Test
Allereerst: de ene walnoot is de andere niet. Sommige zijn nogal (donker)bruin, andere vrij bleek. Het viel ons op dat bij het koken (blancheren) het kookwater fiks bruin kan worden. Is daar de bitterheid heen? Kijk, als de koning en koningin komen, kan je nog wel overwegen om de velletjes eraf te trekken, maar Als je voor 25 man soep moet maken, is dat wat anders. Dus wij testten dit recept: [1] met ontvelde noten, [2] met gekookte/geblancheerde, niet ontvelde noten, [3] niet gekookt/geblancheerd, niet ontvelde noten.
En de uitslag is: er is nauwelijks smaakverschil en als, dan heeft de [3] een rijkere smaak.
Aangetekend moet worden dat we met Nederlandse walnoten van Veld 4 hebben gewerkt. Die noten zijn sowieso lichter, blonder van kleur. Walnoten van andere herkomst hebben vaak een donkerbruin velletje en op de onderkant van de noot zelfs zeer donker. Dus misschien dat dat het verschil maakt.

Plaats een reactie

Waardering