Moelleux met hazelnoten

Moelleux met hazelnoten

Deze moelleux is een prachtig maar ook machtig dessert met hazelnoten. Door Onno Kleyn in januari 2010 gepubliceerd, door ons in september 2012 gemaakt.

Gang: Dessert, Nagerecht
Keuken: Frans
Auteur: de onvolprezen Onno Kleyn
Ingredienten
  • 200 gr blanke hazelnoten
  • 4 st eieren
  • 100 gr (oer-)suiker
  • 60 gr bloem
  • 125 gr boter + extra boter en bloem om in te vetten
  • 2 eetl hazelnootlikeur (optioneel)
  • vanille-ijs (optioneel)
Bereiding
  1. Hiervoor heb je muffinvormpjes nodig. Aluminium bakjes, die je tevoren insmeert met boter en aan de binnenzijde bestuift met bloem. Of die dingen van siliconen.

  2. Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine.

  3. Rooster het maalsel in een droge koekenpan tot het bruint. Blijf erbij. Schep regelmatig om en opeens gaat het hard. Schep over in een bak, om af te koelen.

  4. Verwarm de oven voor op 180o C.

  5. Smelt de boter.

  6. Mix de suiker met de eieren tot het een mooi glad geheel is. (Onno schrijft: wit, maar wij gebruikten oersuiker (panela) en dat is beige-bruin.)

  7. Meng de hazelnoten en de bloem erdoor, de gesmolten boter en eventueel de likeur.

  8. Giet het beslag in de vormpjes.

  9. Bak de taartjes 7 minuten. De buitenkant moet gebakken, binnen moet het vloeibaar zijn. Test eerst een keer (zie opmerking 3).

Opmerkingen
  1. We merkten dat na het malen en bakken 4% gewichtsverlies was opgetreden. Natuurlijk wat kruimels die hier en daar blijven liggen, maar 4% is 8 gram en dat is heel wat kruimelwerk. Dus het zal vocht en vet zijn dat bij het roosteren is uitgetreden.
  2. Over het vullen van de vormpjes: Onno schrijft: ‘Ze moeten niet helemaal vol zijn.’ Hoe vol is vol? Welnu, als je een halve centimeter onder de rand blijft, is het goed. Bij het bakken komt het ietsje omhoog.
  3. Onno raadt aan het eerst een keer te testen. Omdat geen oven dezelfde is. Wij hebben een professionele heteluchtoven. Het beslag was iets te veel. We hadden precies genoeg om een ramekin, van ongeveer gelijke grootte als de muffinvorm, te vullen. Overigens niet ingevet en bestoven met bloem, kwam er na 7 minuten een perfect taartje uit. En die ook nog makkelijk losliet. Later bakten we zes taartjes in een aluminium vorm (hergebruiken!) en die waren na 7 minuten net een beetje gaar aan het worden aan de buitenzijde. + 3 minuten en ook die waren perfect.

 28 september 2012
Deze moelleux is opgeduikeld uit de eigen archieven. Zal wel in januari 2010 door Onno in de Volkskrant zijn geplaatst. Dus tijd om nu eens te maken. Herfst, dus nu mogen we hazelnoten eten. Het is een heerlijk dessert, maar behoorlijk machtig. Wij hadden vormpjes van 5-6 doorsnee, maar kleiner mag ook. Het bolletje vanille-ijs erbij is puik.

Plaats een reactie

Waardering