125 gr boter + extra boter en bloem om in te vetten; optioneel: 2 eetl hazelnootlikeur; vanille-ijs
Hiervoor heeft u muffinvormpjes nodig. Aluminium bakjes, die u tevoren insmeert met boter en aan de binnenzijde bestuift met bloem. Of die dingen van siliconen. Die had ik. Uitgeleend. Nooit meer – of: nog niet – terug gezien. Wie o wie?
Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine. Rooster het goedje in een droge koekenpan tot het bruint. Blijf erbij. Schep regelmatig om en opeens gaat het hard. Schep over in een bak, om af te koelen.
Smelt de boter. Mix de suiker met de eieren tot het een mooi glad geheel is. (Onno schrijft: wit, maar wij gebruikten oersuiker (panela) en dat is beige-bruin.) Meng de hazelnoten en de bloem erdoor, de gesmolten boter en eventueel de likeur.
Giet het beslag in de vormpjes.
Verwarm de oven voor op 180o C.
Bak de taartjes 7 minuten. De buitenkant moet gebakken, binnen moet het vloeibaar zijn. Test eerst een keer (zie opmerking 3).
28 september 2012
|
Opgeduikeld uit de eigen archieven. Zal wel in januari 2010 door Onno in de Volkskrant zijn geplaatst. Dus tijd om nu eens te maken. Herfst, dus nu mogen we hazelnoten eten. Het is een heerlijk dessert, maar behoorlijk machtig. Wij hadden vormpjes van 5-6 doorsnee, maar kleiner mag ook. Het bolletje vanille-ijs erbij is puik. |
Reacties
vr 28-9-2012 15:28 Onno Kleyn:
Via Twitter reageerd de meester himself en wijst op een schrijffout en tevens op de juiste uitspraak. Dat kunnen wij zeer waarderen.