Mojama met snijbiet (of spinazie)

bron: Moro
3 eetl olijfolie; 1 teentje knoflook, in dunne plakjes gesneden; 1 eetl oregano of marjoraan, vers, fijngehakt; 500 gr spinazie of snijbietblad (gewassen en vrij droog geslingerd of uitgelekt); paar druppels citroensap; zout & peper; plakjes mojama

Wat is mojama? Lees & klik hier.

Neem een gewone pan en verhit de olie op matig vuur. Doe de knoflook en oregano erin, en vrij direct erna de spinazie of snijbiet, met wat zout en peper. Even goed doorroeren en daarna, met het deksel op de pan, even laten koken tot het zacht is. Dat kan een minuut zijn (jonge spinazie) of wat langer (snijbietblad).
Als het zacht is, wat druppels citroensap erdoor roeren en op smaak brengen met nog wat peper en zout.

Onderwijl snijdt u de plakjes mojama. Met een goed keukenmes, of snijmachine. Snijd ze erg dun. Flinterdun.

Verdeel over de borden. Drapeer de mojama-plakjes erbovenop. Serveer.

2 september 2008
Wat een ontzettend lekker gerechtje. Punt. Uit.

Mojama

Mojama is gedroogde lendestukken van tonijn. Het komt uit zuidelijk Spanje, omgeving Cadiz. Het is in Nederland niet goed te krijgen.
In 2007 kende Makro Spaanse weken. Men had toen van alles uit Spanje (en Spaanse Metro-vestigingen) gehaald. Toen was er veel mojama. Wij waren verheugd. Daarna niet meer. Bij navraag bleek dat de Nederlander het niet kende en (dus) niet kocht. Het restant is retour-Spanje gegaan.
Wij hebben toen veel ingekocht, want het is gedroogd, vacuüm verpakt en goed in te vriezen. Heel lang houdbaar. We hebben ook tijdens onze afgelopen reis naar Zuid-Spanje mojama ingekocht.
Als we het wel hebben, is mojama in België wel enigszins goed verkrijgbaar.

OPMERKINGEN:
1)    Als de gekookte spinazie toch te waterig is, wat uit laten lekken in een vergiet. Maar niet te lang, anders wordt het koud.
2)    www.spaansewinkel.nl verkoopt Mojama. Voor ca. € 10 per 200 gram. Dat lijkt duur. Maar het is goddelijk van smaak en bovendien gebruikt u er niet al te veel van p.p.

Plaats een reactie