bron: combi van BBC Food, Rick Stein en The Hairy Bikers en MergenMetz
Inhoud: flinke dosis olijfolie; 2 middelgrote uien, fijngehakt; 2 tenen knoflook, geperst (en 10 minuten laten liggen, lees dit boek); 400 gr runder- of schapen-/lamsgehakt; royale scheut droge witte wijn; 400 gr tomaten (blik of verse, grof gehakt); 1 theel kaneel; ½ theel piment; 2 eetl oregano, gedroogd blad; 2 grote aubergines, in dunne plakken (zie tekst); peper & zout; optioneel: blikje tomatenpuree
Top: 75 gr roomboter; 75 gr bloem; 600 ml melk; 50 gr Parmezaanse kaas, fijn geraspt; 2 eieren, losgeklopt
Dit is niet een gerecht dat je even maakt. Reken al met al op een uur of twee. Maar wel ontzettend lekker.
Het is niet noodzakelijk, maar wel zo veel lekkerder: snijd ‘s morgens de aubergines in dunne plakken van ½ – 1 cm dik. Bestrooi ze met zout en zet ze schuin/verticaal in een vergiet in een kom. Het zou trekt vocht er uit.
Verwarm de oven voor op 200o C
Gehaktsaus
Neem een stevige pan (kasserol) en verwarm wat olijfolie op middelhoog vuur. Smoor de ui en doe er wat later de knoflook bij, tot het begint te bruinen. Doe dan het gehakt erbij en roerbak op hoger vuur gedurende enkele minuten. Dan de wijn, tomaten (uit blik: door de vingers fijnknijpen), kaneel, piment en oregano erbij. Laat een half uur tot veertig minuten op laag vuur sudderen. (Als u het nodig vindt, mag er nog een blikje tomatenpuree bij.)
Ondertussen kunt u de rest voorbereiden:
Aubergine
Dep de aubergineplakken droog. Bak ze in een koekenpan in olijfolie lichtbruin aan beide zijden. Uit de pan nemen en uit laten lekken. Laat ze niet tè gaar worden; ze moeten nog hanteerbaar blijven. (Aubergineplakken willen eerst de olie opzuigen en staan het later weer wat af.) Leg de aubergine plakken in lagen in een ovenschaal. Bestrooi elke laag met wat peper en zout.
Toplaag
Smelt de boter op middelhoog vuur in een steelpan. Als het gesmolten is, de bloem erdoor roeren. Het wordt een stevige klont. Voeg eerst een fikse scheut melk toe en roer. Doe er meer melk bij. Het moet niet te dun worden, maar een lekker (steviger) pannenkoekenbeslag. Roer de kaas erdoor en peper en zout naar smaak. Laat het wat afkoelen en roer dan de losgeklopte eieren er door.
Samenstellen en de oven in
De aubergineplakken liggen al in de ovenschaal. Breng de gehaktsaus op smaak met peper en zout en drapeer deze over de plakken. Smeer glad aan. Vervolgens de toplaag er over draperen. Lepel voor lepel naast elkaar en dan voorzichtig glad strijken. Opdat het niet mengt.
Schuif in de oven en na een minuut of twintig à dertig moet de toplaag mooi bruin zijn geworden. Dan is het klaar.
Eet smakelijk!
17 augustus 2014
Mrs. M komt weer thuis. Ze was een paar dagen met Anneke achter Jolien (onze dochter) en René (haar zoon) aan toen die in het Zwarte Woud een vijfdaagse mountainbike marathon meededen.
M kwam vanuit zuid Duitsland, bleef in wat Staus stecken, werd door de “intelligente” routeplanner op dwaalsporen gezet en was uiteindelijk laat thuis. Dan is dit een perfect gerecht dat rustig aan kan worden gemaakt en exact getimed opgediend (21:15 uur).
Het was erg lekker. Wij maakten het met rundergehakt van Veld & Beek – de blaarkopossen lopen in onze verlengde achtertuin (de Wolfhezer Heide en Bossen).