Een wel erg verrassend smakelijke gratin. Met behalve de knolselderij en oesterzwammen ook wat aardappel, salie, knoflook en room met ei. Oh ja, een een laagje kaas erover.
- 1 kleine knolselderij (geschild ca. 700 gr), in dunne plakken
- 700 gr aardappels, in het zo dunne plakken
- 3 st ei
- 300 ml room
- 20 blaadjes salie, kleingesneden
- 500 gr oesterzwammen, in reepjes gescheurd
- peper uit de molen en zout
- scheut arachide- of andere bakolie
-
Wij gebruiken een mandoline. De bron – Van Mien – zegt: een kaasschaaf kan ook.
Dunne plakken zijn hooguit ½ cm, liefst dus iets minder. Als de plakken groot qua oppervlak zijn, snijd ze dan grof wat kleiner. Dit geldt voor de knolselderij en aardappels.
-
Oesterzwammen scheuren makkelijk vanuit de hoed. Scheur ze in niet te dikke repen en bak ze in een pan in hete olie bruin. Je ziet: ze krimpen. Uit de pan nemen en even afkoelen.
-
Neem een ruime kom: giet daarin de room, doe de knoflook en salie erbij, draai er lekker wat peper over en doe er wat zout bij. Met de eieren, tot een mooie saus mixen.
-
Doe de aardappel- en knolselderijplakken door de room. Goed omscheppen.
-
Neem een ovenschaal, leg onderin een laagje plakken knolselderij en aardappels – die pak je dus uit de kom, de plakken zijn dus bezoedeld met saus.
-
Leg hierop een deel – de helft? – van de oesterzammen. En daarop weer een laag plakken en daarop de rest van de oesterzwammen en daarop weer een laag – de laatste laag – plakken.
-
Verdeel de in de kom achtergebleven saus over de ovenschaal.
-
En strooi daarover de kaas.
-
In onze oven heeft het 45 minuten op 180℃ gestaan en het was perfect!
De aangegeven hoeveelheden zijn voor 4 personen, een grote ovenschaal dus. Het recept van Van Mien vermeldt o.i. veel te grote hoeveelheden. Maar het is wel ontzettend lekker!
5 januari 2024
Sinds de beschrijving van paddenstoelen af is, en daarbij in het bijzonder ook de top drie: champginons, shiitakes en oesterzwammen besproken, eten we nog meer paddenstoelen. Gezond en ze doen niet onder voor vlees. Enfin, mrs. M knorde van genot toen ze de eerste happen had genomen.