Een wel zeer verrassend smakende schotel, zoder aardappels of pasta, maar met dunne plakken koolraap en vellen heerlijke kool.
- 600 gr koolraap, geschild en in zeer dunne plakken (gebruik een mandoline)
- 400-600 gr savooiekool of groene kool of ander (groot) koolblad
- 200-400 gr gerookte vis
- 300-400 gr ricotta (met wat room), zure room, crème fraîche e.d.
- 4 eetl mierikswortel, geraspt of uit een potje
- 2-3 st tenen knoflook, geperst
- wat vers geraspte kaas, Parmezaanse of mooie Remeker
- peper uit de molen en zout
-
Verwarm de oven voor op 180℃
-
De dikke nerf uit de koolbladeren snijden. Als het blad klein is, kan je het ook met een dunschiller vlak schillen. Anders gewoon eruit en je hebt dan twee grote helften blad over.
-
Met de ricotta/zure room/crème fraîche met de mierikswortel, knoflook, wat peper en zout tot een niet te dunne saus.
-
Leg een dun laagje saus op de bodem van een ovenschaal.
-
Leg daarom pakweg ⅓ van de vellen koolraap en wat peper en een snufje zout erover.
-
Leg hierop ⅓ van de vis die je hebt gekozen. En daarop ⅓ van de koolbladeren.
-
Strijk dit af met een laagje saus.
-
Je begrijpt het al, de vorige lagen nu herhalen. (Wij hadden twee lagen….)
-
Smeer het restje van de saus zo goed mogelijk over de bovenkant en bestrooi met kaas.
-
Zet pakweg drie kwartier in een oven op 180℃
Het oorspronkelijke recept spreekt van gerookte zalm. Wij hebben paling gebruikt, dat was toen met 50% korting een dag of wat voor de THT en tja, dan weg laten gooien gaat mij te ver. Anders kopen we nooit paling.
Je kunt ook natuurlijk makreel gebruiken, vers gerookt of uit blik. Of andere gerookte vis. Bokkingfilets? Hmmm, geen gek idee.
2 januari 2024
En dan heb je koolraap en groene kool (savooiekool). En dan vind je dit recept – nou ja, altijd weer een beetje anders gemaakt. Maar de dunne plakken koolraap en bladen savooiekool waren intrigerend.
En verdraaid, mrs. M nam de eerste hap en zei: “Hmmmm, lekker!”