Een bijzondere en smakelijke ovenschotel met snijbiet, zuring, tomaat en allerlei kruiden met boven en onder een laagje polenta.
- 1½ theel karwijzaad
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 400-500 gr gepelde tomaten, grof gehakt (blik mag)
- 500 gr snijbiet (incl. stelen) blad gewassen en grof gesneden, stelen klein gesneden
- 50 gr zuring (incl. bladstelen), grof gehakt
- 25 gr verse dille (of 1½ eetl gedroogde)
- 2 st fikse sjalotten, in ringen/plakjes van ½ cm
- 100 gr feta, grof gekruimeld
- 60 gr kalamata olijven, grof gehakt
- 2 st eieren
- 190 gr Griekse of Turkse yoghurt
- 40 gr vers geraspte Parmezaanse kaas
- 150 gr grove polenta (fijne mag ook, maar liever grove)
- zout
- olijfolie
-
Neem een stevige pan, verhit daarin een scheutje olie. Smoor de knoflook, stukjes snijbietstengel en karwijzaad een minuut of wat. Blijf wel omscheppen.
-
Doe de tomaten in de pan, het snijbietblad, een beetje zout, roer goed door, doe het deksel op de pan en laat een kwartiertje stoven op matig vuur. Uiteindelijk moet de tomaat "afgebroken" zijn en de snijbiet gaar.
-
Roer de dille, zuring, sjalot en olijven erdoor. Vuur uit. En dan voorzichtig de feta.
-
Neem een kom, doe daarin de eieren, yoghurt, polenta, een snuf zout en de kaas. En 100 ml water. Mix goed tot een mooi beslag. Het lijkt dun, maar de polenta maakt het snel dikker.
-
Neem een ovenschaal. Bestrijk de boden met een laagje polentabeslag.
-
Verdeel de groentemassa erover.
-
Dek af met nog een laag polentabeslag.
-
Bak ca. 40 minuten op 200 ℃
Wij gebruikten fijne polenta, grover was misschien lekkerder voor de textuur.
26 juni 2024
Zuring in de hoofdrol, dat is een zeldzaamheid. En we eten zelden polenta. De afgelopen dagen veel sla in allerlei variëteiten gegeten, dus vandaag dit. Het neemt wat tijd, maar het is dan ook bijzonder en erg lekker!