Palmkoolsalade met misodressing en kikkererwten

Palmkoolsalade met misodressing en kikkererwten
Voorbereiding
1 d
 

Heel aparte, frisse palmkoolsalade met rauwe kool en kikkererwten en een dressing van citroen en miso. En een kloek stuk donkerbruin brood.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Auteur: via via van Yvette van Boven
Ingredienten
  • 200 gr kikkererwten, uit blik of voorgekookt, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 eetl sesamzaad, geroosterd
  • 2 theel (rode) miso
  • 2 theel honing
  • 300 gr cavolo nero, grof gehakt, gewassen en goed gedroogd
  • eetl citroensap
  • 2 theel olijfolie
Bereiding
  1. Droge kikkererwten een nacht laten weken, dan koken. Dat laatste gaat best wel snel, half uurtje of zo. Afgieten en af laten koelen.

  2. Neem een droge koekenpan en rooster daarin de sesamzaden. Blijf erbij en roer voortdurend. Het is snel te bruin.

  3. Trek het blad van de dikke middennerf van de palmkool. Was het drie keer (Wageningse regel: drie keer is schoon)

  4. Maak het blad droog met bijv. een slazwieper.

  5. Hak het grof. doe het in een theedoek, neem de punten bij elkaar en draai ermee door de lucht. Je zult zien hoeveel water er nog steeds van af komt. Het is dan wel droog (genoeg).

  6. Doe de ingredienten voor de dressing – dus niet de sesamzaden – in een kom en meng dit goed.

  7. Doe er wat kool bij en kneed dit door. Dan weer kool erbij en kneden en uiteindelijk een paar minuten kneden. Het wordt zacht(er) en krijgt een glans.

  8. Doe de kikkererwten erbij en meng. Laat een minuut of twintig in de koelkast staan, maar liefst 24 uur.

  9. Strooi er de sesamzaden over en serveer.

Opmerkingen
  • Rode miso? We hebben miso zonder nadere aanduiding. Maar het blijkt dat als het gemengd wordt met citroensap en olie, dat het rood wordt.
  • Alle hoeveelheden naar gevoel. Wat mevrouw Van Boven aangaf lijkt ons aan de wat karige kant. Maar je merkt het vanzelf wel.

1 december 2023
Twee weken geleden kwam mrs. M ‘s avonds thuis en ze vertelde dat ze iemand had gesproken die de recepten van onze website volgt. Dat is altijd leuk om te horen. En die persoon zei dat ze ook een recept voor rauwe palmkoolsalade met miso, van Yvette van Boven, maakte en dat ontzettend lekker vond. Zoiets hoeft hier niet twee keer te worden gezegd. We hebben alles in huis.
Maar het vergt wel wat planning. Wij gebruiken (vrijwel) nooit bonen noch erwten uit blik. Die worden doorgaans te week, te zacht. Dus op dag 3 zet je ‘s avonds de kikkererwten in de week. Op dag 2 kook je ze en laat je ze afkoelen. Je kan op dag twee ook de palmkool plukken, wassen enzovoorts, dan mengen met de kikkererwten en dag 1 is De Grote Dag waarop je het eet.
Het moet gezegd: het is een bijzonder en smakelijk gerecht. Dat dan weer wel.

Plaats een reactie

Waardering