Pasta met radicchio, prei en garnalen

Pasta met radicchio en prei
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
23 min
 

Eenvoudige, snel te maken maaltijd op basis van flinterdun gesneden radicchio (roodlof) en prei. Met een paar grote garnalen.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Fusion
Voor: 4 Personen
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
  • 600 gr radicchio (roodlof) heel dun gesneden
  • 300 gr prei, heel dun gesneden
  • scheut whisky
  • 8 st grote garnalen
  • slag- of kookroom
  • olijfolie
  • peper uit de molen & zout
  • 280 gr pasta (spaghetti, penne, tagliatelle enzovoorts)
Bereiding
  1. Zet alvast een pan water op om de pasta straks te koken. Laag vuur. We moeten nogwat voorbereiden.

  2. Zijn de grote garnalen ontdooit? Nee? Doe dat dan nu in warm water.

  3. Maak de prei schoon: (donker)groene bovenblad weg, kontje eraf en buitenste blad. Eventueel wassen. En trek van de radicchio de buitenste (vieze) bladeren.

  4. Snijd beide groenten op de mandoline in zeer dunne reepjes. Denk om je vingers. En als je geen mandoline hebt met het keukenmes.

  5. De stronk van de radicchio kan je er tevoren uitsnijden of achteraf de delen uit de gesneden groente wegnemen.

  6. Neem een wok of andere stevige pan en verhit daarin een scheut goede olijfolie.

  7. Kookt het water voor de pasta? Enfin, doe de pasta in het kokende water.

  8. In de andere pan de groenten een minuut of vijf roerbakken. Blus af met een scheut whisky. Laat de whisky grotendeels verdampen en roer er dan een scheut room door. Doe de garnalen erbij.

  9. Dan pasta afgieten. Doe dit bij de groenten en garnalen. Meng het geheel (dat kan lastig zijn, maar dat toeternietoe).

    Breng op smaak met peper en zout.

Opmerkingen

Kan ook met cognac en andere groente in plaats van prei. Maar wel een soepele groente en die past bij het bittere van radicchio. Een stevige bindsla, bijvoorbeeld. Maar die heb je niet in de winter.


3 februari 2020
Een eenvoudig en feestelijk maal. Voor ClearChox staan we dezer dagen op de ISM (Internationale Süßwaren Messe) in Keulen. In het hol van de leeuw met werkelijk goede chocola.
Keulen is ongeveer – qua reistijd – voor ons net zo ver als Amsterdam. Desalniettemin laat thuis. En dan is iets als dit snel gemaakt. Het paarse van de radicchio geeft wel af op de pasta en garnalen, maar dat mag de smaak niet drukken.

Plaats een reactie