Pastinaak-appel-currysoep

van: BBC Food
700 gr pastinaken; 1 middelgrote zoetige appel; 1 forse theel korianderpoeder; 1 forse theel. komijnpoeder; 6 kardemomvruchten, de zaden eruit; 40 gr. boter; 2 uien, gehakt; 2 tenen knoflook, platgedrukt; 1 forse theel. fijngehakte verse gember; 1½ liter groentebouillon; peper; zout; evt. room

Verhit een kleine koekenpan en met daarin de kardemomzaden (als u geen komijnpoeder heeft, maar wel zaden: deze dan meeverhitten) tot ze beginnen te ploffen. Verhitten maakt dat de aroma's vrijkomen. Maal de zaadjes met een vijzel fijn.
Verhit de boter in een grote pan. Doe de ui erbij. Laat deze een minuut of twee fruiten en doe de kruiden, knoflook en de gember er bij. Een paar minuten onder voortdurend roeren verhitten. Doe de pastinaakbrokjes er bij en de bouillon. Gaar koken – dit duurt een minuut of vijf – en met een staafmixer tot een romige soep maken. Op smaak brengen met peper en zout. Doe er voor de sier wat hele kardemomvruchten in.
Voor het serveren langzaam aan de kook brengen. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd 'm in kleine brokjes (kleine croutons). Bij het serveren wat stukjes appel midden in de soep leggen. Eventueel een scheutje room erbij – dit is niet echt nodig.

22 februari 2006
Nog steeds liggen er pastinaken in de root cellar. Ik wilde eigenlijk geen soep maken, maar had te weinig ingrediënten in huis voor wat anders. Bovendien had ik al tijdenlang kardemomvruchten liggen waar ik nog niets mee had gedaan. Dit recept is oorspronkelijk van BBC TV-kok  Antony Worrall Thompson.

OPMERKINGEN
Heel erg lekker. Als Jolien de graadmeter is: een succesnummer. De zoetige appel in de soep met curry-smaak is een heerlijk contrast.

Plaats een reactie