Dit is een volledig maal voor 4 personen.
Verwarm de oven voor op 200o C.
Als de pastinaak erg dik is, eerst in de lengte halveren en dan in plakken (d.w.z. het dunne deel snijdt u natuurlijk eerst in plakken en dan halveren). Dat geldt ook voor de wortels.
Kook ze een paar minuten, net (niet) beetgaar. Afgieten in een vergiet en uit laten lekken.
Smoor de preiringen in een fikse klont boter, tot ze begint te bruinen.
In een kom mengt u de romen, mosterd en salie. Breng op smaak met peper en zout. Het mag best wel iets hoog in de smaak zitten. (Dus iets zouter, want het moet straks met de rest worden gemengd.)
Meng goed met de afgegoten pastinaak- en wortelschijven en prei. Overdoen in een ovenschaal. Geraspte kaas erover en pakweg een half uur in de oven zetten.
16 november 2011
Altijd maar weer hetzelfde. De pastinaken, bieten, wortels e.d. staan nog gewoon in de tuin. Ondanks de paar lichte nachtvorsten. Koolraap, schorseneren en knolselderij zijn al in de kuil-in-het-bos. Dat is voor later deze winter. Op de harde schijf van mijn PC had ik dit recept van staan. Dus why not now?
Vooraf zei ik: "Dat kan best wel eens een weeïg zoete meuk worden."
"Hoezo?" vroeg mrs. M
"Pastinaken zijn wee van smaak, prei gesmoord wordt ook zoetig en wortelen zijn het al."
Maar we hadden buiten de mosterd en salie gerekend.
Het is een heerlijke schotel! Dorien, Leon en wij hebben het schoon op gegeten.
2) Wij gebruikten – omdat we het hadden – een mengsel van mascarpone (rond de 40% vet) en magere kookroom (7%). Single cream is 18% vet, double is 48% vet. Kortom: geen of heel weinig koolhydraten maar wel vet. Welk dieet is dat ook al weer?