Zoethout couscous met bieten

Bron: Uit de keuken van MergenMetz – met hulp van Smaakvrienden
250 gr couscous; 500 ml water (zie hierna); paar eetl zoethoutkorrels/-snippers; ca. 700 gr gekookte bieten (wij hadden chioggia-bieten), in kleine blokjes; bos bosui, in dunne ringen; 1 teentje knoflook, zeer fijn gesneden; wat verse ansjovisfiletjes (deels in kleine stukken, en een aantal heel); 2 theelperenstroop(appelstroop mag ook); 1 kleine appel, geschild en in kleine blokjes; ca. 50 cc Banyuls-azijn; scheut goede olijfolie

Dit recept heb ik ook op het Smaakvrienden-blog geplaatst.

Bereiding

Zoethout couscous met bieten 1.jpgIets meer dan de 500 ml water (die hoeveelheid is nodig om de couscous te weken) opzetten met de zoethoutkorrels. Even door laten koken en dan door een zeef in een maatbeker gieten om de 500 ml af te meten. Couscous in een schaal en het nog hete water uit de maatbeker erop gieten. In laten trekken en een paar keer met de vork losmaken.

De bieten waren vooraf al gekookt (uurtje). Chioggia-bieten zijn rauw rood-wit geringd. Gekookt worden ze licht tot donkerroze.

Meng de azijn met de stroop. Enige verhitting is misschien noodzakelijk om het goed te vermengen.

Meng in eerste instantie de blokjes biet, een goede scheut olijfolie, de perenstroop-azijn-dressing, knoflook, appel en bosui door elkaar. Daarna de couscous en wat in stukjes gesneden ansjovisjes erdoor scheppen. Leg bovenop de schaal wat hele ansjovisfilets.

6 November 2011
Er liggen alweer een tijdje wat te veel geoogste chioggia-bieten in de koelkast. Ik was ze bijna vergeten. En toen ik bukte om ze eruit te halen, zag ik de plastic bak met verse ansjovisfilets. Een THT tot 2 november, nou ja: het is tenminste houdbaar tot en het staat op de meest koele plek.
Met die twee gegevens dook ik Smaakvrienden in. Op de pagina met bieten. Toen ik bovendien nog 'zoethout' als Spannende Vriend ontwaarde, begon ik enthousiast te worden. Ik had al een hele tijd, wat zeg ik: jaren, een goed afgesloten bus zoethoutsnippers staan. Ooit gebruikt om op vrienden indruk te maken met een zoethoutsoepje, maar daar is de lol na een paar keer van af.

Het resultaat was dit uiterst smaakvolle, toch wel curieuze gerecht.https://www.smaakvrienden.nl/blog/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif"Nog een couscous-salade ter afsluiting van de zomer?" was de eerste reactie van mrs. M toen ik het op tafel zette. Zo had ik er niet over nagedacht. Mag couscous niet inde winter?
Leon en Dorien bivakkeren tijdelijk bij ons, tot ze hun huis in Driebergen krijgen. Zowel mrs. M als zij vonden het erg smakelijk. En ik ook.

OPMERKINGEN
Moet ik nog meer zeggen? Welnee. Dit is een wonderschone smaakcombinatie.

Plaats een reactie