Als in het Italiaans riso risotto wordt, wordt patate patatetto.
De "grap" is dat de rijst is vervangen door aardappel, in stukjes zo groot als de volgezogen rijstkorrels. Dit vereist of grote handigheid of eenmandoline. Dat laatste gebruikten wij en hebben de sliertjes gebundeld en klein gesneden.
Meng de aardappelkorrels met de wijn. Zet even weg om in te laten trekken.
Dit recept is een "risotto" met spruitjes, maar u kunt, net als bij echte risotto, van alles proberen.
Kook de spruitjes kort beetgaar. Uit laten lekken. Halveren.
Bak in wat boter de sjalot glazig. Voeg de aardappelstukjes (met wijn) toe en meng even. Kook de wijn rustig weg en voeg de helft van de paddestoelenfond toe. Kook deze ook weg. Breng op smaak met de kaas en de truffelboter.
Bak de brokjes kastanje met wat boter bruin, voeg de spruitjes toe. Meng dit alles tenslotte met de stukjes aardappel en dien op.
17 februari 2011
Experimenteerdag. Mijn belangrijkste experiment was bepaalde schuimen maken – bij een ander gerecht dan dit. Maar een paar dagen geleden had Ingeborg mij dit recept per e-mail gestuurd. Leuk om dit dan maar meteen erbij te maken. We aten met zijn vijven en ik heb de volgende hoeveelheden gehanteerd. Want 100 gram spruiten voor vijf personen…. dat kan niet!