Gebraden buikspek

(Voor 6 personen:) 1 pond varkensbuik; ½ eetl venkelzaad; 1 volle eetl korianderpoeder; 2 eetl peper, grof gemalen; 2 eetl grof zeezout;

3 takjes rozemarijn

Broodbeleg

De foto's hieronder betreffen een stuk van 2,7 kg. We aten een plak spek. De rest werd onder druk gezet (op een bord en een stapel borden erop, bijvoorbeeld) om te laten afkoelen. Dan bindt/stolt het vet mooi compact en kan er bijv. dun boterhambeleg van worden gesneden.

Gebraden varkensbuik - naakt vooraf.jpg

17 februari 2011
In de vriezer ligt nog steeds een stuk buikspek van Ot of Sien. De twee Duroc-varkens die wij hadden, voor dat de Bonte Bentheimers (Jet en Janneke) kwamen. Het stuk weegt 2,7 kg. Katenspek, had ik op de zak geschreven. Ja, dat wilde ik maken. Maar dat moet je roken. Ik wil nog steeds dat rookhuisje maken….. We hebben weliswaar een rooktonnetje voor vis, maar daar past dit stuk niet in. Dan kan ik wel twee of drie keer een klein stuk spek roken, maar, nee, zo werkt dat niet bij mij.
Dus het stuk uit de vriezer gehaald en, zoals Marjoleine het schrijft, een variant op Zeeuws spek gemaakt.
Snijd eventueel zwoerd zo dun mogelijk van het spek af. Kerf de speklaag kruislings in. Meng de specerijen en het zout en wrijf het vlees royaal in; duw het goed in de sneden.
Zet de oven op 100o C.Leg op de bodem van de braadslee de takjes rozemarijn en daarop het vlees, met de spekzijde (daar waar het zwoerd zat) naar onder.
Zet het een paar uur in de oven. Het vet moet er uit smelten – en dat gebeurt niet direct.

Als het zo'n beetje is gebeurd, het vlees omkeren en onder de grill leggen. Wel op enige afstand ervan, zodat het niet meteen inbrandt.

Klaar? Even laten rusten en plakken eraf snijden.

Gebraden varkensbuik - gekruid in de braadslee vooraf.jpg

Gebraden varkensbuik - close up vooraf.jpg

Gebraden varkensbuik - na braden.jpg

Gebraden varkensbuik - close up na braden.jpg

OPMERKINGEN
1.   Wij hadden 2,7 kg. Dus van alles meer. Meer kruiden, meer takjes rozemarijn, meer….. En het duurt dus langer om van binnen warm te worden. Om 15:00 uur in de oven geschoven, om ca. 16:00 toch maar de temperatuur naar 150o C verhoogd. Zo rond 18:00 uur omgekeerd en kort – een kwartier? – onder de gril gelegd op de grootste afstand die mogelijk is in de oven. Perfect.
2.   Uitgelopen vet kan weg. Of bewaren om weer iets in te braden. (Gooi het niet zo door de gootsteen, laat het stollen en schraap het uit de braadslee.)

Plaats een reactie