Patatetto – Risotto van aardappel

Als in het Italiaans riso risotto wordt, wordt patate patatetto.

4 vaste aardappels (roseval); 1 sjalot, gesnipperd; 250 ml paddenstoelenfond; 100 ml witte wijn; 1 eetl geitenkaas, in vlokken; truffelboter; 100 gr spruiten; 30 gr tamme kastanjes, gepoft en dan in stukjes; 2 eetl boter

patatetto - breed.jpg

De "grap" is dat de rijst is vervangen door aardappel, in stukjes zo groot als de volgezogen rijstkorrels. Dit vereist of grote handigheid of eenmandoline. Dat laatste gebruikten wij en hebben de sliertjes gebundeld en klein gesneden. 
Meng de aardappelkorrels met de wijn. Zet even weg om in te laten trekken.

Dit recept is een "risotto" met spruitjes, maar u kunt, net als bij echte risotto, van alles proberen.

Kook de spruitjes kort beetgaar. Uit laten lekken. Halveren.

patatetto - bord vol.jpg

Bak in wat boter de sjalot glazig. Voeg de aardappelstukjes (met wijn) toe en meng even. Kook de wijn rustig weg en voeg de helft van de paddestoelenfond toe. Kook deze ook weg. Breng op smaak met de kaas en de truffelboter.

Bak de brokjes kastanje met wat boter bruin, voeg de spruitjes toe. Meng dit alles tenslotte met de stukjes aardappel en dien op.

17 februari 2011 
Experimenteerdag. Mijn belangrijkste experiment was bepaalde schuimen maken – bij een ander gerecht dan dit. Maar een paar dagen geleden had Ingeborg mij dit recept per e-mail gestuurd. Leuk om dit dan maar meteen erbij te maken. We aten met zijn vijven en ik heb de volgende hoeveelheden gehanteerd. Want 100 gram spruiten voor vijf personen…. dat kan niet!

5 grote roseval-aardappelen, ca. 500 gr; 1 slajot, gesnipperd; 250 ml bouillon van eekhoorntjesbrood (fungi porcini); 100 ml witte wijn; 2 eetl vers geraspte Parmezaanse kaas; truffelplakjes (uit olie); 400 gr spruiten; 30 gr tamme kastanjes, gepoft en dan in stukjes; 2 eetl boter

 

Plaats een reactie