Peultjes met tomatensaus

Baggianata

Bron: Groenterecepten van de Italiaanse osteria's
650 gr peultjes; 1 teen knoflook, fijngehakt; 1 bosje peterselie, fijngehakt; 5 blaadjes basilicum, fijngehakt; 35-40 gr vetspek, in blokjes; 350 gr pruimtomaten (roma tomaten), klein gesneden; 1 glas rode wijn; peper & zout; 8 sneden grof brood, (in de oven) geroosterd

Werkt ook heel goed zonder vetspek en met een scheutje olijfolie.

Peultjes met tomatensaus.jpg

Haal de peultjes af, wassen en uit laten lekken.
Doe de knoflook, tezamen met het spek, de peterselie en basilicum in een pan en fruit even. Roer de tomaten en de peultjes erdoor.
Giet de wijn erbij en laat deze verdampen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg het deksel op de pan en laat alles op een niet te hoog vuur een half uur pruttelen. Dien op en geef er brood bij.

5 juni 2009
Lust je nog peultjes? Dit betekent: heb je nog wat te zeggen? We oogsten en eten de eerste peultjes van 2009 de dag na de Europese verkiezingen en de grote winst van de PVV. Waarmee we overigens absoluut geen politieke uitspraak willen doen. We constateren alleen maar.

OPMERKINGEN
1)   Het is haast een clichérecept. Alle groenten in een saus van tomaten, peterselie en basilicum is Italiaans en lekker.
2)   De kooktijd is belachelijk lang. De peulen worden slap. Bah. Wij hebben het pruttelen-met-deksel tien minuten kunnen volhouden en toen vonden we het te bar worden. Opdienen die hap. De tomaten waren al mooi "gesmolten" en er zat nog net een beetje beet in de peultjes.
3)   De volgorde lijkt mij wat raar: tomaten erbij enz. en dan de wijn erbij en die laten verdampen. De wijn mengt zich onherroepelijk met het tomatenvocht. Dus wij verkozen de omgekeerde volgorde: peultjes door de kruiden roeren, wijn erbij en inkoken, tomaten erbij enzovoorts.
4)   Zonder spek gemaakt, maar in het begin een scheutje olijfolie.

Plaats een reactie