Spinaziesaus met ricotta en ham

Bron: De Klassieke Italiaanse Keuken

1 kg verse spinazie (of 500 gr ontdooide diepvries bladspinazie, of snijbietblad); 125 gr boter; 50 gr gekookte ham, in kleine stukjes; ½ theel geraspte nootmuskaat; 100 gr ricotta; 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt; zout; 500 gr korte pasta (penne e.d.)

Spinaziesaus met ricotta en ham - bordBij verse spinazie/snijbiet: goed wassen en zo droog mogelijk slingeren. Laat slinken in een pan met een scheutje olijflie. Af laten koelen, uitknijpen en fijn hakken.
Bij diepvries spinazie: ontdooien, uitknijpen en fijn hakken.


Spinaziesaus met ricotta en ham - detailKook de pasta.
Parallel daaraan wordt de saus bereid: Doe de helft van de boter in een stevige pan en laat dit smelten. Voeg de ham toe en roerbak even. Doe de spinazie erbij en een flinke snuf zout. Een paar minuten roerbakken en de ricotta erbij doen en doorroeren tot het een stevige saus is. Haal van het vuur en meng de nootmuskaat erdoor.
Als de pasta gaar is: afgieten en door de spinaziesaus roeren. Doe de rest van de boter erbij en wat van de geraspte kaas. (De rest van de kaas kan aan tafel erover worden gestrooid.)


4 juni 2009
Snel en simpel te maken. En lekker.

24 juni 2016
Tegenwoordig zoeken we recepten op uit het verleden van MergenMetz. Recepten die op de oudere website nog geen foto’s hadden.
Maar mrs. M vindt het nog steeds uitstekend van smaak. Wel de nootmuskaat vervangen door vers gehakt salieblad (stuk of zes blaadjes). Mrs. M heeft namelijk een hardgrondige hekel aan nootmuskaat.


OPMERKINGEN
1) Ik heb snijbiet gebruikt. Dat blijft toch wel zachter dan spinazie
2) Nootmuskaat vervangen, op het laatst, door een zestal fijngesneden blaadjes salie
3) We hebben er ook een teen knoflook, geperst, kwartier laten liggen (lees dit boek en weet waarom) doorheen gedaan

Plaats een reactie