Pistache-amandeltaart

bron: Casa Moro
Taartbodem: 225 gr bloem; 1 theel zout; 50 gr suiker (rietsuiker); 12 groene kardemompeulen, alleen het zaad, tot poeder vermalen; 250 gr boter; 1 ei, dooier

Vulling: 200 gr blanke amandelen; 300 gr pistachenoten, gepeld, ongezouten; 250 gr suiker (rietsuiker); 1 à 2 sinaasappels, rasp van schil en 150 ml sap; 4 eieren, alleen dooiers; 15 groene kardemompeulen, alleen het zaad tot poeder (ca. ½ theel)

Glans: 1 ei, dooier; 2 eetl melk of slagroom

Pistache-amandeltaart - detail.jpgEerst de bodem. Meng in een keukenmachien met de momentschakelaar alle ingrediënten, m.u.v. de dooier. Puls, puls, puls en het worden kleine kruimels/klontjes. Doe de dooier erbij en het wordt een bal deeg. Eruit halen en met de hand even kneden. Vorm een plak van pakweg 1 cm dik en leg die een half uur in de koelkast.
Beboter een lage taartvorm (24 cm diameter) en bestuif met bloem.
Haal de plak uit de koelkast, rol 'm uit en vul de bakvorm. Als het scheurt: niets aan de hand. Met wat duw-en-plakwerk komt het wel goed. Prik gaatjes in de bodem en zet de vorm met deeg in de vriezer. (Zie opmerking 1.)

Verwarm de oven voor op 180o C.

Bak de bodem blind, d.w.z. bakpapier in het midden en bakbonen erop (zie opmerking 2), gedurende 20 minuten. Haal de bakbonen en het papier eraf en bak nog even tot het goudbruin wordt.

Pistache-amandeltaart 1.jpgDoe de amandelen, pistachenoten en de suiker in de keukenmachine en maal alles fijn. Blijf malen en ziet hoe het gaat hechten. De oliën uit de noten komen vrij. Misschien even stoppen om het van de wand los te maken of het apparaat even af te laten koelen. (Wij hebben een stevige Magimix.) Uiteindelijk de sinaasappelsap erbij doen. Dan wordt het een plakkerige pasta. Deze kan warm worden. Laat even afkoelen en meng de dooiers en sinaasappelrasp erdoor.

Als dat al niet is gebeurd, dan is het nu de tijd om de taart uit de oven te halen. Schep de notenbrei in de taartbodem. Let op: de brei is plakkerig, de bodem broos. Dus deponeer op de juiste plekken een schep brei. En later met een natte spatel gladstrijken.

Bak een kwartier.
Besmeer het oppervlak met een mengsel van eidooier en room (melk) en bak weer even. Een minuut of tien.
Klaar.

7 juli 2010
Rob komt eten en dat is een zoetetoetjesman. Dus wat is er beter dan dit? (Het is ontzettend lekker maar wel een machtige hap, dus voor meer dan 20 personen, zou ik zeggen. Elk kwart in vijven.)
"En, hoe vind je het?"
"Verukkelijk," glimt Rob en steekt een stuk taart in de mond.

OPMERKINGEN
1)   In de vriezer zetten hebben we nog nooit meegemaakt. Dit is toch gewoon zanddeeg? Raar. Maar met het oog op welslagen, hebben we het maar gedaan. Net als…
2)   Bakbonen gebruiken. Er zit geen rijsmiddel in, niets. Oké, de bodem kan wat bobbelen. Maar als ie afkoelt, duw je het zo terug. Maar met het oog op welslagen, hebben we het maar gedaan.

Plaats een reactie