Drie-in-de-pan courgette

bron: tja, Internet
ca. 800 gr courgettes; 2 eieren; olie om te bakken (arachideolie); bloem; 1 ui, fijngesneden; 5 muntblaadjes, fijngesneden; ca. 10 takjes platte peterselie, blad fijngehakt; 2 sneetjes (bruin) brood; peper & zout

Het originele recept heet courgetteburgers met munt. Maar het kan beter drie-in-de-pan heten: koekjes bakken van courgettebeslag. De brij is zo nat, dat er op voorhand geen burger van te vormen is (zie opmerking 3). U kunt het beter als beslag in de koekenpan lepelen en bakken. Oké, het eindresultaat ziet er uit als een hamburger.

 

 

 

drie-in-de-pan courgette - pocheer.jpg

Snijd de courgettes in blokjes en blancheer deze een paar minuten in gezouten kokend water.

(Wij hebben razend verse kleine courgettes geoogst en ik heb 2/3 geblancheerd en 1/3 rauw gehouden.)

drie-in-de-pan courgette - beslag.jpg

Maal ze fijn, meng ze met de ui, peterselie, eieren, munt, wat bloem (zie opmerking 2) en het verkruimelde brood. (Dat kan ook in een keukenmachine.) Voeg rijkelijk peper en zout toe. Kneed tot er een homogene brij ontstaat.

drie-in-de-pan courgette - bakken.jpg

Verhit de olie in een koekenpan en lepel er de brij in. Spreid wat, druk wat aan. Bak aan beide kanten 2 à 3 minuten.

Dit is geen drie, maar vijf in de pan. Maar nu heb ik wel een heel grote koekenpan.

drie-in-de-pan courgette - burger.jpg

Een courgetteburger!

9 juli 2010
Een aantal heel fraaie, kleine courgettes (met bloemen er nog aan) naar Ristorante Adriano gebracht. De beste Italiaan van Nederland (niet voor pizza's e.d.) Dan glundert Adriano. Vorige week had hij een bijzonder gezelschap die bij hem dineerde en toen had ik hem verse bloemen gebracht: voor door de pasta. Enfin, voor onszelf heb ik vandaag de iets grotere courgettes geoogst – maar nog veel kleiner dan het formaat in de winkel.
Altijd op zoek naar wat anders, vond ik dit recept in mijn archief. Kennelijk nog niet gemaakt.
De burgers of koeken zijn lekker, ook al was ik kaas vergeten.

OPMERKINGEN
1)   In het originele recept staat nog 100 gr gruyère, geraspt. Ik was van plan die te vervangen door oude schapenkaas van de Ouwendorperhoeve. Doch dat ben ik vergeten.
2)   Ik heb er nog wat bloem doorgemengd om de brij iets steviger te maken.
3)   Ik vond het op voorhand al verdacht: hoe kan je nu hamburgers vormen van courgettes die je bovendien nog van te voren blancheert? Courgettes zijn een en al water. Of er moet bij het originele recept sprake zijn van veel te grote, al wat droge courgettes; courges dus. (Bah.) De volgende keer als ik dit ga maken, zout ik de courgettes 's morgens om, gedurende de dag, het water te onttrekken. Dat is ook mijn tip voor u als u niet voor drie-in-de-pan kiest maar voor het vormen van burgers

Plaats een reactie