Frisse risotto die in het vroege voorjaar, tijdens de hungry gap, extra zomers smaakt.
- 200 gr arboriorijst
- 700 gr ongeveer 1 pompoen, geschild, in kleine blokjes schoon aan de haak
- 1 kleine yacon, geschild, in even grote blokjes ca. 1/3 van de hoeveelheid pompoen
- 1-2 ui gesnipperd
- 2-4 tenen knoflook geperst, een kwartier tevoren
- 2 handen pecannoten, gepeld grof gehakt
- 1 liter groentebouillon tegen de kook
- 1 glas droge witte wijn
- Parmezaanse kaas, fikse hand vol vers geraspt
- peper uit de molen
- 1 scheut olijfolie
-
Neem een stevige, gietijzeren pan. (Een kasserol.) Verhit daarin de olie om matig vuur en smoor de ui tot ze glazig is. Draai het vuur hoog en doe de rijst erbij. Schep om, zodat de korrels gecoat zijn door de olie. Blus af met het glas wijn. Draai het vuur laag.
-
Doe de blokjes pompoen erbij en een fikse scheut groentebouillon. Schep goed door. Regelmatig roeren en doe er beetje bij beetje bouillon bij als het te droog wordt.
-
Onderwijl mag de knoflook en de yacon er ook bij. Yacon wordt niet zacht.
-
Na een minuut of twintig (regelmatig omscheppen en bouillon erbij) heeft u de risotto. Niet te droog, niet te nat. Risotto moet kruipen, zegt men.
Roer nu de kaas en pecannoten erdoor. Breng op smaak met peper,
Serveer.
22 maart 2019
Gisteren ook al gemaakt. Mrs. M vond het erg lekker. Ik was vergeten wat foto’s te maken. Dus vandaag opnieuw.
Het aardige is dan we nog enkele pompoenen (groene Hokkaido) in de kelder hebben liggen en ook nog yacon in een kuip met vrij droge tuinaarde.
Nu het bladgroen nog niet echt aanwezig is zijn we blij dat we een kelder hebben.
Heerlijke ‘ fluffy’ risotto, zachte rijst en pompoen met knapperige yacon en pecannootjes, mmmmmm.
Dank Anita. Als je wat sterren geeft, ziet Google dat en gaan meer mensen dat ook zien. (Zelf let ik er eigenlijk niet op, maar werd erop gewezen.)
Deze risotto gisteren nog een keer gemaakt. Zo lekker, ik ben iets royaler geweest met de Parmezaanse kaas, dit geeft het gerecht iets meer pit. Hij komt op de lijst van ‘zeker voor herhaling vatbaar’. Dit keer heb ik de sterrenwaardering toegevoegd.