Pompoencake met chocoladestukjes

bron: Simply Recipes

Strooisel: 3 eetl kristalsuiker mengen met ½ theel kaneelpoeder
Cake: 260 gr bloem; 2¼ theel bakpoeder; snuf zout; 250 gr pompoenpuree (zie Opmerkingen); 200 gr suiker (wij gebruiken oersuiker); 2 eieren; 125 ml melk; 110 gr roomboter, gesmolten; 2 handjes chocoladestukjes (wij namen 100% drops van Kuná)

Verwarm de oven op circa 175o C (ken uw oven)
Voor een cakevorm van ca. 22 x 12 cm

Doe de bloem en bakpoeder door een zeef in een kom, zo zijn de klonten er uit. Meng de kaneel en wat zout erdoorheen.
Meng in een andere kom de pompoenpuree, suiker, eieren, melk en gesmolten boter tot het een mooi glad geheel is. Gebruik een (staaf-)mixer.
En deze massa schept u – vouwt u – door de het droge bloemmengsel tot het een fraai glad beslag is. Doe dan de chocoladestukjes erdoorheen. Breng over in de cakevorm. Strijk glad. Strooi de kaneelsuiker erover en schuif in de oven.
Bak gedurende 40 – 60 minuten. Ook hier: ken uw oven. Het is gaar als u er iets van de orde breinaald er in steekt en die er droog uitkomt. Bak niet te lang.


10 oktober 2017
Vanavond een vergadering van het bestuur van Stichting CELL. Bij ons. We koken altijd voor elkaar. Dan begint het om 18:00 uur en zijn we om 21:00 uur wel uitgepraat. Hoewel het niets of weinig met ons culinair erfgoed heeft te maken, moest ik dit een keer proberen.
We hebben een fraaie pompoenoogst èn we zitten diep in ClearChox – hele goede, ver boven fairtrade chocolade.

De dag erna smaakte de cake nog beter. Het had wel iets van natte cake, maar dan ietsje droger.


OPMERKINGEN
Pompoenpuree koopt men in de VS in blikken. Wij namen een van onze kleinere pompoenen, schilden deze en haalden de pitten (met een eetlepel) eruit en sneden ‘m in kleine brokken. Net (niet) onder water op gezzet en een kwartiertje gekookt, tot de brokken zacht werden. Afgegoten. De stukjes gepureerd en, omdat ze nog veel vocht bevatten, even in de pan boven vuur al roerend ingedikt. Substantie van een potje Olvarit – babyvoeding. En dat kleine pompoentje gaf net ietsje meer dan we nodig hadden.

1 gedachte over “Pompoencake met chocoladestukjes”

  1. Zeer goed recept, Pompoenpuree konden we zeer eenvoudig maken door stukjes pompoen (Muscat de Provence) fijn te malen in de blender. Alle verhoudingen klopten

    Beantwoorden

Plaats een reactie