Potage Crécy (wortelsoep)


Bron: 50% Culi_DL, 50% anders, dus geheel eigen
(Genoeg voor 10 kleine kommen of maaltijd voor 4 personen:) 700 gr wortelen, geschrapt of geschild, in blokjes; 500 gr aardappels, geschild en in brokken; 1 preitje, voornamelijk het wit, in dunne ringen; 1 theel tijm; bosje peterselie, fijn gehakt/gesneden (natuurlijk platte, want dat andere mag geen peterselie heten); 1 eetl roomboter, of beter: ghee (geklaarde boter); 1 eetl olijfolie; 1-1½ l groentenbouillon

potage crécy - in de pan.jpgDoe de olijfolie en de roomboter in een stevige pan (kasserol) op middelhoog vuur. Als de boter is gesmolten de prei erbij doen en roerbakken.  Na een paar minuten de blokjes wortel en aardappel erbij. Roerbakken.  En na weer enkele minuten de bouillon erbij. En het lepeltje tijm. Met het deksel op de pan koken tot alles zacht is. Dan pureren, bijv. met een staafmixer. Verhitten, in de borden of kommen doen en wat peterselie erover.

12 januari 2012
Enige tijd geleden, bij nader inzien moet het alweer oktober zijn geweest, twitterde Gereon de Leeuw (@Gereon_DL) zijn potage Crécy. Nou ja, eigenlijk voor Marieke, schreef hij erbij. Toen realiseerde ik mij dat we geen worteltjessoep in onze receptenbaaierd hebben.
In de kistkuil in het bos heb ik ook de wortels liggen. Onze wintervoorraad. Koel en goed beschermd tegen de vorst – welke vorst?

De soep met deze naam is betrekkelijk onbekend in Nederland: het aantal Google-hits is 194. (Wortelsoep scoort 125.000. Maar dat klinkt beduidend minder lekker. En bovendien: potage Crécy heeft aardappel erin.) Onze variant, het recept hierboven, smaakt uitstekend. Kan met brood ook goed als maaltijdsoep voor vier fungeren.

OPMERKINGEN
Sommigen doen er een schepje suiker in. Anderen een scheutje citroensap. Ui of sjalotje i.p.v. prei komt ook voor. En een beetje peper mag ook.

 

Herkomst van de naam

This painting, the largest in the Telfair's collection, portrays a dramatic episode in the Hundred In Crécy en omgeving worden, zo de overlevering wil, de lekkerste wortels geteeld. (Onze soep kent de wortels Flakkeese II.) Deze soep is daar een eerbetoon aan. Maar er is meer: In Engeland is het onderdeel van het nationale voedselfolklore geworden. Dat gaat terug op een veertiende eeuwse traditie: op 26 augustus 1346 versloeg een minderheid aan Engelsen in Crécy een overweldigende meerderheid aan Fransen (The Battle of Crécy). Sindsdien eten loyale Britten op de verjaardag van de veldslag wortelsoep, potage de Crécy.

Plaats een reactie