Rabarberjalouzie

Rabarberjalouzie

Het heet rabarberjalouzie, maar het is dus een eenvoudig te maken en erg lekker rabarbergebak(je). En jaloezie heet het omdat er sneden in worden gemaakt, de stroken doen denken aan zonwering.

Gang: Gebak, Nagerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Auteur: NRC (Marjoleine de Vos, 15 april 2010) die het heeft van Elle Eten
Ingredienten
 • 1 st biologische sinaasappel, alleen rasp
 • 200-300 gr rabarber, in kleine stukjes
 • 80 gr suiker, wij gebruiken panela
 • 4 plakjes bladerdeeg
 • stukje amandelspijs
Bereiding
 1. Verwarm de oven op 200 ℃

 2. Rasp de sinaasappelschil (een zesteur is handig).

 3. Doe rabarberstukjes en sinaasappelrasp in een pannetje en zet het op middelhoog vuur en voeg de suiker toe. Als het goed is, is het vocht van de rabarber voldoende. Anders een pietsje water toevoegen.

 4. Als de rabarber zacht is geworden van het vuur halen. Laat het in een zeef boven een kom wat uitlekken.

 5. Diepvries bladerdeeg ontdooit snel. Nu ligt het aan je eigen creativiteit. Dit recept is voor vier personen en het zijn vier plakjes bladerdeeg:

   1)   Je kunt elke plak onder plasticfolie (of een zak) met een deegroller wat vergroten en dan in twee gelijke delen snijden. Een bovenkant en een onderkant. In de bovenkant maak je in de lengte een kerf.

  2)   Je kunt de vier plakken bladerdeeg ook twee maal twee aan elkaar plakken, zodat je twee redelijke grote rechthoeken heeft. De ene wordt de onderkant, de andere de bovenkant. In de bovenkant maak je over de breedte een aantal kerven (dus niet helemaal doorsnijden!) Dat hebben we niet gedaan. Wij hebben kleine baksels gemaakt (1).

 6. Leg met onderkant(en) op een bakplaat met bakpapier.

 7. Snijd van de amandelspijs dunne plakjes. Leg wat amandelspijs op de vier onderkanten, drapeer er een kloeke lepel rabarbermoes op, maar houd de randen vrij.

 8. Leg de bovenkant eroverheen – de kerf of kerven opent zich door de bobbel rabarber – en druk de randen op de onderkant vast.

 9. Smeer er wat van het uitgelekte rabarbervocht over en bak het 20-25 minuten op 200 ℃.

 10. Serveer. Je kunt er nog wat slagroom bij doen, maar dit is al zoet en lekker genoeg.

8 mei 2014
En dan nu… rabarberjalozie. Wekelijks maak ik wat met rabarber. Dit recept had ik nog ergens op de harde schijf opgeslagen. Het is vier jaar oud, dus tijd voor een ietwat andere remake. Marjolein de Vos (en dus Elle Eten) heeft het over een rechthoekig, groter baksel met een aantal kerven. Dit zijn eenpersoons baksels.
De goegemeente die aan tafel zat, vond het bijzonder lekker. Ook Jan. Het gerecht hiervoor viel bij hem namelijk minder in de smaak.

Plaats een reactie

Waardering