Rabarberjalousie

Bron: NRC (Marjoleine de Vos, 15 april 2010) die het heeft van Elle Eten

1 biologische sinaasappel, 200-300 gr rabarber; 80 gr suiker (panela / oersuiker); 4 plakjes bladerdeeg (diepvries); stukje amandelspijs

Deze bakvorm wordt jalousie genoemd, omdat er – bij grotere versies – een rij sneden in worden gemaakt, zodat het idee ontstaat van een zonwering. Die wij maakten heeft slechts één snee per stuk, maar een betere naam hebben we niet kunnen bedenken.

Verwarm de oven op 2000 C.

Rasp de sinaasappelschil (een zesteur is handig).
Snijd de rabarber in kleine stukjes.
Doe rabarberstukjes en sinaasappelrasp in een pannetje en zet het op middelhoog vuur en voeg de suiker toe. Als het goed is, is het vocht van de rabarber voldoende. Anders een pietsje water toevoegen.
Als de rabarber zacht is geworden van het vuur halen. Laat het in een zeef boven een kom wat uitlekken.
Diepvries bladerdeeg ontdooit snel. Nu ligt het aan uw eigen creativiteit. Dit recept is voor vier personen en het zijn vier plakjes bladerdeeg: 

Reepjes bladerdeeg met spijs, met rabarber en één al dicht
Reepjes bladerdeeg met spijs, met rabarber en één al dicht
 1)   U kunt elke plak onder plasticfolie (of een zak) met een deegroller wat vergroten en dan in twee gelijke delen snijden. Een bovenkant en een onderkant. In de bovenkant maakt u in de lengte een kerf.

2)   U kunt de vier plakken bladerdeeg ook twee maal twee aan elkaar plakken, zodat u twee redelijke grote rechthoeken heeft. De ene wordt de onderkant, de andere de bovenkant. In de bovenkant maakt u over de breedte een aantal kerven (dus niet helemaal doorsnijden!) Dat hebben we niet gedaan. Wij hebben kleine baksels gemaakt (1).

Net uit de oven
Net uit de oven
Leg de onderkant(en) op een bakplaat met bakpapier.
Snijd van de amandelspijs dunne plakjes. Leg wat amandelspijs op de vier onderkanten, drapeer er een kloeke lepel rabarbermoes op, maar houd de randen vrij. Leg de bovenkant eroverheen – de kerf of kerven opent zich door de bobbel rabarber – en druk de randen op de onderkant vast.

Smeer er wat van het uitgelekte rabarbervocht over en bak het 20-25 minuten op 200 graden.

Open gesneden
Open gesneden
 Serveer. U kunt er nog wat slagroom bij doen, maar dit is al zoet en lekker genoeg.

 


8 mei 2014
Wekelijks maak ik wat met rabarber. Dit recept had ik nog ergens op de harde schijf opgeslagen. Het is vier jaar oud, dus tijd voor een ietwat andere remake.
Marjolein de Vos (en dus Elle Eten) heeft het over een rechthoekig, groter baksel met een aantal kerven. Dit zijn eenpersoons baksels.
De goegemeente die aan tafel zat, vond het bijzonder lekker. Ook Jan. Het gerecht hiervoor viel namelijk bij hem minder in de smaak.

Plaats een reactie