Rabarbertaart 2

Uit: Great rhubarb recipes

(voor een ca. 25 cm Ø taartvorm.)
Zandtaartdeeg: 120 gr basterdsuiker; 275 gr bloem, gezeefd; 225 gr boter; 2 eierdooiers.
Vulling: 750 gr. rabarber, in stukjes gesneden; 325 gr (ruwe riet-)suiker; 3 eieren, losgeklopt; ½ dl room; 1 theel bloem;
Topping: 325 gr. havervlokken; 225 gr (ruwe riet-)suiker; ½ theel nootmuskaat, fijn geraspt; 4 eetl roomboter, gesmolten

1½ Uur tevoren: Vermeng de suiker met de bloem, wrijf de boter erdoor, voeg de eierdooiers toe en kneed dit alles tot een soepel deeg. Wikkel in folie en laat dit 1 uur in de koelkast liggen.


Verwarm de oven voor op 180o C.

Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm. Leg er bakpapier of aluminiumfolie in en strooi er bakbonen over, of iets anders van enig gewicht. Bak gedurende een minuut of zeven. En haal de taart er dan weer uit (bakpapier wegdoen en bakbonen weer terug in de pot). Verhoog de oventemperatuur naar 200o C.


Roer de rabarberstukjes, suiker, eieren, room en zout door elkaar. Strooi het bloem over de bodem van de taart en giet het mengsel erover.
Voor de topping: meng de havervlokken, nootmuskaat, suiker en gesmolten boter. Strooi het over de taart.
Bak de taart gedurende 10 minuten op 200o en verlaag daarna de temperatuur naar 175o. Bak dan nog ca. 40 minuten.


Mei 2007
Ik heb de taart deze maand een paar maal gemaakt. Het voordeel was dat ik nog een grote hoeveelheid zandtaartdeeg in de vriezer had liggen. Dan is het niet zoveel werk meer.


20 april 2011
Twee weken geleden maakt ik de rabarbercake. Nu deze taart weer eens. En het was weer jummie. Alle eters genoten ervan.


OPMERKINGEN
(mei 2007) Ik heb flink gesjoemeld met de hoeveelheden, veel minder suiker en ik denk ook minder rabarber. En gewoon een hand havervlokken. Op gevoel. Maar wel een lekkere taart.
(april 2011) De baktijd was veel langer. Dat kan aan de (onzuivere) gasoven liggen. Maar ik gebruik ruwe rietsuiker en dat wil lastiger karamelliseren. Dus uiteindelijk even onder de gril gezet.

Plaats een reactie