Romige rabarbercrème

uit: NRC 24 mei 2007
(voor 6 personen:) 650 gr rabarber; 1 dl bessensap; 100 gr. lichtbruine basterdsuiker; 1 theel. kaneelpoeder; 2 grote eieren; 50 gr. fijne suiker; ca. 1 dl. slagroom

Was de rabarber en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze met het sap in een middelgrote pan. Het deksel erop en op middelhoog vuur aan de kook brengen. Draai het vuur lager en laat ca. 10 minuten koken, tot de rabarber gaar is. Van het vuur nemen. Schep de inhoud in een blender of keukenmachine en draai het tot een puree. Doe de puree terug in de pan en schep er de suiker en kaneel door. Zet de pan op laag vuur en verwarm het zachtjes.
Splits de eieren. Klop de dooiers iets los en giet ze al roerend in de warme rabarberpuree. Laat het mengsel onder voortdurende roeren verhitten tot het iets dikker wordt. Het mag niet aan de kook raken! Neem de pan van het vuur, schep het mengsel over in een ruime kom en laat het afkoelen. Dek het af en laat het in de koelkast door en door koud worden. Dit kan een dag van tevoren.
Doe de eiwitten in een schone, ruime kom (evt. met citroensap ontvetten). Voeg de helft van de suiker toe en klop het tot stijve, maar niet te droge pieken.
Schep een paar lepels van het schuim door de gepureerde rabarber om die wat luchtiger te maken. Spatel dan de rest van het eiwit erdoor. Klop de slagroom met de rest van de suiker tot stijve pieken en spatel dit er ook door. U kunt het mengsel in dessertglazen doen of in de kom laten. Dek het in beide gevallen af en zet een paar uur tot een dag in de koelkast voor het serveren.

Nog niet gemaakt

Plaats een reactie