Uitstekende risotto, helemaal in het seizoen met daslook en zeevruchten.
- 300 – 400 gr arboriorijst (risottorijst)
- ca. 1 ltr groentenbouillon
- scheut droge witte wijn
- 2 st sjalotten, gepeld en gesnipperd
- 1 st grote ui, gepeld en gesnipperd
- 1 st prei, in dunne ringen
- ca. 700 gr zeevruchten (dus schelpdieren, inktvisgedoe e.d.)
- 5 eetl olijfolie
- 30 gr verse Parmezaanse kaas, geraspt
- plukje saffraan
- goede hand vol daslookblad, in dunne reepjes gesneden
- klontje roomboter
-
Breng de bouillon aan de kook – tegen het kookpunt.
-
Neem een stevige pan (kasserol) en verwarm de olie op middelhoog vuur.
-
Smoor de ui en sjalotten glazig. Doe dan de rijst erbij, draai het vuur hoog en schep om zodat de korrels glazig(er) worden. In elk geval gecoat met olie.
-
Blussen met een fikse scheut witte wijn. Vuur laag en er een pollepel bouillon bij doen. Omscheppen.
-
Dit herhaalt zich gedurende pakweg 20 minuten. Dus telkens een beetje bouillon erbij en omscheppen. Risotto moet kruipen en de korrel mag een beet hebben.
-
Halverwege de tijd de zeevruchten erbij doen, de saffraan, daslook en prei.
-
Omscheppen, bouillon erbij et cetera – tot je zegt: de rijstkorrel is goed, dus zacht en een ietsepietsie harde kern.
-
De kaas en boter er door doen en evt op smaak brengen met nog wat zout. En serveren!
We hadden zelf een mix gemaakt van fruits de mer en pure kokkelvlees.
12 maart 2015
Daslook komt op.
En dan moeten we ons receptenassortiment uitbreiden. Duitsers (en andere volken) eten meer uit het wild dan wij. En wintertijd is zeevruchtentijd – ja, we denken na een zomervakantie dat het een zomerproduct is, maar dat is niet zo. Dus de combi valt nu uitstekend.René had vanmorgen Guus gebracht en kwam vanavond eten. Hij vliegt morgenochtend naar Zuid-Afrika, achter Jolien aan. Onze Jo “doet” samen met Sanne van Paassen de ultieme mountainbike tocht, de Cape Epic. Ze worden gesponsord door Lovechock.
Toen René at vroeg hij: “Heb je er ook knoflook in gedaan?” Nee dus, hij proefde de daslook. Mooi zo!
18 april 2023
Het is een koel voorjaar, de daslook is nu uitstekend plukbaar, wat we dus hebben gedaan.
Dit is een gerecht dat niet is te versmaden. In plaats van prei namen we een stengel bleekselderij, klein gesneden. En dat was ook heel goed.