Risotto met radicchio en kikkerwten

Risotto met radicchio en kikkererwten
Voorbereiding
35 min
Kooktijd
20 min
 

Een bijzonder smakelijk gerecht met het verrukkelijke bittertje van de roodlof

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: van Knack.be
Ingredienten
 • scheut olijfolie
 • 1 à 2 st rode ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook – geperst, kwartier voor het de pan in gaat
 • 300 gr arborio of carnaroli rijst
 • fles droge witte wijn
 • 6 dl groentenbouillon, heet
 • 300 gr gekookte kikkererwten (zie opmerkingen)
 • 1 fikse radicchio di choggia (ronde bol), fijngesneden
 • 1-2 eetl mascarpone
 • peper (en zout)
Bereiding
 1. Verhit een scheut olie in een stevige pan (kasserol). Smoor daarin de ui glazig om middel tot laag vuur.

 2. Breng de groentenbouillon tegen de kook.

 3. Draai het vuur onder de ui hoger en doe de rijst erbij. Schep goed door zodat de rijstkorrels door de olie bedekt zijn.

 4. Blus met een stevige scheut witte wijn, draai het vuur laag en laat het inkoken.

 5. De knoflook mag erbij. Nu begint het spel van risotto roeren, als alle vocht zo'n beetje is opgenomen, een scheut(je) groentenbouillon erbij. En weer roeren.

 6. Proef af en toe. De rijst moet wel een beet hebben, dus geen pap. Als het mooi is, dan nog een beetje wijn en de andere ingredienten (kikkererwten, radicchio, mascarpone) erbij doen. De radicchio mag in eerste instantie te veel lijken, maar het slinkt.

 7. De radicchio mag echter geen gare moes worden. Dus vuur uit, lekker wat peper uit de molen erover, omscheppen en opscheppen. Eventueel nog een likje mascarpone.

 8. Eens op het bord, nog een beetje wijn erover schenken!

Opmerkingen

Wij werken nooit met bonen of erwten uit pot. Veel gedroogde bonen hebben we uit eigen tuin (kievitsbonen ook bekend als fagioli borlotti). Kikkererwten kopen we. Je kunt ze eerst een nacht weken, dan duurt de kooktijd een kwartier a twintig minuten. Je kunt ze ook meteen opzetten, dan is het wel een uur of iets meer eer ze gaar genoeg zijn.

Van de radicchio neem je eerst het vuile buitenste blad weg. Snijd ‘m in de lengte – dus door de stronk – doormidden. Verwijder de strong door een beetje als een V in te snijden. Vervolgens de halve kroppen in repen van pakweg 1 cm snijden en die dan nog eens kleiner maken.


straaltje droge witte wijn erover
risotto met voetbad

9 november 2020
Je moet toch wat met de radicchio. Zo’n verrukkelijke groente, broer van de witlof. Alleen de witlo(o)f die in te krijgen is, daar is het bitter uit geselecteerd. Wat je in de winkel koopt is verpakt water. We hebben zelf diverse rassen uit diverse zaadbanken uit Europa gehaald en gekregen, maar nee: weg bitter. Lijkt voor altijd verloren te zijn gegaan. Neem dan radicchio!
Dit recept vonden we via Internet bij weekend.knack.be. Alleen die gebruikten rosé champagne. We hadden wel champagne (crément de die) in huis, maar huh, die verkwisten we niet in een risotto. Wel een mooie droge Verdicchio; past qua naam ook wel bij radicchio.
Oh ja, het smaakte uitstekend. Misschien toch niet het straaltje wijn erover doen, beetje zonde en als je een lepel risotto neemt met wat ‘losse’ wijn, verzwakt het bittertje.

Plaats een reactie

Waardering