Lekker Lokaal eten

Milieubewust, vegetarisch en simpel koken met Nederlandse producten. Dat kan heel goed, zo blijkt uit dit nieuwe boek van Laura de Grave. Geen dertien-in-een-dozijn kookboek met alleen het hoe, maar in Lekker Lokaal staat ook het waarom.

Recepten noteren of kopiëren kunnen we allemaal. Populaire blogmeisjes (zoals Will Jansen van Bouillon! Magazine ze noemt) produceren ze aan de lopende band op hun website. En dan wordt er een boek van gedrukt; een veelal weinig zeggende bundeling.
Dat is dit boek niet. Integendeel.
Want we willen allemaal toch ook een beter milieu? Wees eerlijk, wat doen we daar aan? Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Een ogenschijnlijk kleine, maar wezenlijke bijdrage is het al door voedsel van dichtbij te halen en met de seizoenen eten. Mondiaal, met groenten over de wereld slepen, is op den duur niet houdbaar. Okay, uitzondering vormen de tropische gewassen, maar het is een beetje onzinnig om appels uit Nieuw-Zeeland in te vliegen als we ze hier ook hebben.
Maar dan die stap nemen, hè. Niet alles bij Lidl, Albert Heijn of Jumbo halen, maar echte ingrediënten van een lokale teler of uit een boerderijwinkel. De groenten en fruit die je daar krijgt zijn doorgaans smaakvoller. Maar als je toch bij de supermarkt wil kopen, let dan op het land van herkomst en het seizoen. Dus geen aardbeien of sperziebonen met Kerst. Want dat kost òf veel energie om de kas te verwarmen òf het wordt ingevlogen uit een warmer land (Egypte of Oeganda bijvoorbeeld).

Laura met een schijf chioggia-biet. Veel zal ze niet zien.

Toen ik voor Nederland Kookboek […..] door Nederland reed, vielen mij twee dingen op, Ten eerste wat voor prachtige producten wij in ons land allemaal hebben. En ten tweede hoeveel daarvan naar het buitenland wordt geëxporteerd. Terwijl wij tegelijkertijd heel veel producten importeren, soms zelfs precies hetzelfde!

Seizoenskalender

Laura geeft tips, legt uit waarom ze alleen vegetarische recepten heeft opgenomen (voor 1 kg rundvlees is 20 kg voer nodig, bijvoorbeeld) en ze laat zien wat we allemaal in Nederland telen en kweken.

Wat we heel erg goed vinden is dat vóór de recepten aan bod komen, een uitgebreide seizoenskalender voor groenten en fruit is opgenomen. (Ze heeft, voor het ter perse gaan van het boek, ons benaderd met de vraag die te controleren. Dat hebben we gedaan, dus het is een goede kalender 🙂 )
Er is rekening gehouden met zo veel mogelijk vollegrondsteelt (dat is top) en als het uit de kas moet komen, dan bij voorkeur de onverwarmde kas. En knol- en wortelgewassen kunnen uiteraard uitstekend gedurende lange tijd koel worden bewaard. Dan bedoelen we niet een grote mechanisch gekoelde ruimte maar wel een koele ruimte.

Fragment van de seizoenskalender, die vier pagina’s lang is.

Voor een groentenfundamentalist en iedereen die iets meer verantwoord en lekker wil eten, is dit een fijn boek. Degelijk uitgevoerd, lekkere recepten en mooie foto’s.
Zes jaar geleden verscheen Liever Lokaal, een 365 dagen Slow Food-kookboek. Bijzonder fraai, maar ook met gerechten die je, simpelweg vanwege de afstand of verkrijgbaarheid, niet of zelden kunt bereiden.
Lekker Lokaal bevat ingrediënten die goed en vrij algemeen verkrijgbaar zijn.

TitelLekker Lokaal – Vegetarisch & simpel koken met Nederlandse producten
VanLaura de Grave
UitgeverXander Uitgevers
ISBN978 94 01 613354
Verschenen2 oktober 2020
Prijs€ 29,99
Verkrijgbaar bijAlle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we deze aan. Dan verdient de echte boekhandel zelf ook nog iets.

We tellen snel zo’n vijftig recepten. Alle met groenten of fruit. Van eenvoudige hapjes – waarvan je ze ooit misschien at, maar weer bent vergeten – tot complete gerechten. Maar, zoals de ondertitel van het boek luidt: simpel. Nu zijn mueslikoeken, aardappelkroketten en andijviestamppot de “toppers” als het om complexiteit gaat – makkie dus. Een andijviestamppot zonder worst of spekjes lijkt saai, maar Laura vervangt dit door ‘gebakken Goudse kaasblokjes’. Kijk, zo kan het ook.

Nu is bij ons vrijwel elke dag de in onze tuin beschikbare groente de leidraad voor wat er ‘s avonds op tafel komt. De hartige radijsjestaart, die ook op de omslag van het boek staat, ziet er spannend uit. Maar dat wordt volgend voorjaar. Nooit eerder heb ik de wortel-worstenbroodjes gezien. Die gaan we eerdaags toch maar eens maken. Van Jonatan Karpatios proefden we jaren geleden al de bieterballen. Die smaakten goddelijk. En hier, in dit boek, staat een recept. Of wat dacht je van auberginehachee? Zeeer intrigerend, kantje-boord qua seizoen. Als de laatste Nederlandse aubergines in de winkel liggen en de eerste knolselderij en pastinaken.

Stoer is de vega-zoervleis. We gaan niet zeggen wat er allemaal in zit, maar die gaan we ook maken.


Heel zomers is de kapucijners met mosterdsaus. Voor veel mensen is kapucijner iets winters. Dat kan, gedroogde kapucijners weken of de dingen in pot kopen. Maar werkelijk niet te versmaden zijn de verse kapucijners! Die oogst je pakweg begin augustus. En dan zijn er ook tomaatjes en courgettes. En dan maak je dit vorstelijke gerecht.

Tenslotte

Leuk boek, al doorbladerend ontdek ik steeds meer leuke gerechtjes. Waar het voorin begint met beleg voor boterhammen, eindigt het met hapjes en lekkernijen als stroopwafels of pannenkoekentaart.
En uiteraard een overzicht met adressen, websites en dergelijke. De Fries kijkt op sites als dewouden.com of demarren.nl. Maar hij mag natuurlijk ook in Groningen (streekproductengroningen.nl) of Drenthe (drentsgoed.nl) kijken. Waddendelicatessen.eu is een uitzondering voor iedereen. Zowel voor lokale verkooppunten in Nederland als hun webwinkel.

Vegetarisch of veganistisch
Vegetarisch is al een mooie stap. Wat ons persoonlijk betreft, als je vlees of vis wil eten, doe dat met mate en koop alleen als het van goede, bekende herkomst is. Laura gebruikt zuivel in de gerechten. Zonder vlees geen melk. Dat is niet voor niets het thema van Hiske Ridder en haar kalveren Sjouk en Spek. In Liever Lokaal heet het 3 x 2.V + 1, oftewel drie maal twee dagen vlees, vis en vegetarisch en één dag feest.

1 gedachte over “Lekker Lokaal eten”

  1. Geweldig boek, heel fijn dat er geen gebruik wordt gemaakt van citroen, miso, avocado, zoals veel andere boeken wel doen. Dan heb je geen rechtstreeks milieuproblemen maar indirecte.
    70 % van het vrachtverkeer is voor voedsel, dit alleen al is een zeer goede reden om lekker lokaal te gaan.

    Beantwoorden

Plaats een reactie