Rode en gele melde met tomaat en spekjes

Gele en rode melde met tomaat en spekjes
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
10 min
 
Gang: Hoofdegerecht
Keuken: Dutch cuisine
Voor: 4 Personen
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
  • 100 gr spekjes
  • ½-1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, kwatier te voren geperst
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 kg tuinmelde (blad en topjes)
  • 400 gr tomaten (of hele uit blik), in stukjes (hele tomaten uit blik gewoon fijnknijpen)
  • peper uit de molen
  • 280 gr pasta naar keus
Bereiding
  1. We gaan ervan uit dat je de melde uit eigen tuin oogst. Dus dan wordt het drie keer wassen is schoon, luidt het adagium van Wageningen Universiteit. Haal het blad van de (dikke) stengels en de toppen kunnen gewoon mee.

    Snijd de melde erg grof. Vooral als het groot blad is. Laat het goed (lang) uitlekken.

  2. Zet een pan water voor het koken van de pasta op.

  3. Neem een ruime wok en verhit daarin een scheutje olijfolie. Doe de spekjes er vrijwel meteen bij en bak ze zachtjes uit. (Niet kneiterhard uitbakken.)

  4. Doe de ui en knoflook erbij, roer door en bak even tot de ui glazig begint te worden.

  5. Doe de de tomaten erbij. Verse tomaten hebben nu iets meer tijd nodig, dan tomaten uit blik. Kook even door tot het een saus lijkt te worden.

  6. Oh, heb je de pasta al in het kokend water gedaan? Want nu gaat het snel.

  7. Doe de melde in de wok en schep om. Niet alle melde zal in een keer gaan, maar het slinkt snel. Blijf omscheppen tot alle melde gaar is. Maal er lekker wat peper over.

  8. Giet de pasta af, doe het in diepe borden en drapeer er een kloeke schep melde overheen. Eet smakelijk.

Opmerkingen

Kan ook met elke andere bladgroente of combi van van alles (spinazie, Brave Hendrik, paardenbloemblad enzovoorts) maar we vonden het leuk om het alleen met meldes te doen. Die waren her en der opgekomen in de moestuin en hadden we bewust laten staan tot het laatste moment. Een fikse oogst.


20 mei 2020
De gele en rode melde van vorig jaar had zich uitgezaaid. We hebben het laten staan tot het wel moest worden gewied. Dat was vandaag, want de bataten moeten de grond in. Melde is een oude moestuingroente en kent een aantal gecultiveerde rassen. We lazen ergens dat de rode melde iets van Australië is. Maar of wat waar is?
In elk geval genoot mrs. M van het maal. Het smaakte uitstekend en geen zout nodig (dat van de spekjes is voldoende).

Plaats een reactie