Salade van gort, peterselie en walnoten

5 van 1 stem
Salade van gort, peterselie en walnoten

Verrukkelijke salade met peterselie in de hoofdrol. Met geroosterde walnoten, wat feta en citroen

Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: Grace Parisi op foodandwine.com
Ingredienten
  • 400 gr gekookte, koude gort
  • 100 gr walnoten, gepeld
  • 1 st biologische citroen, sap en zest (rasp)
  • 1 teen knoflook, gehakt (niet geperst)
  • veel èchte peterselie, die platte (Gigante d'Italia)
  • 100 gr fèta
  • peper uit de molen en zout
  • olijfolie extra vierge
Bereiding
  1. Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Als ze bruinen een klein scheutje olie erbij en de knoflook meebakken, tot de kleine stukjes lichtbruin zijn. Vuur uit, evt. in een bakje scheppen om doorbakken te voorkomen.

  2. Hak het blad van de peterselie grof. Veel peterselie is minstens 25 gram. Lijkt weinig, maar in volume best wel wat 🙂

  3. Hak de walnoten grof.

  4. Meng de gort, een goede scheut olijfolie, peterselie, citroenrasp en citroensap, knoflook en walnoten goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Schep op borden of in kommen, verkruimel er fèta over.

Opmerkingen
  • 200 gram droge gort, geweekt en daarna gekookt levert ca. 800 gram op.
  • In het oorspronkelijke recept staat ‘1 cup packed’ – we hebben een mok stevig gevuld met gehakt peterselieblad en dat bleek 25 gram te zijn.

18 juli 2020
We hebben nog gort over van eergister. (Zie dit recept met courgette en aubergine.) En het is vandaag weer eens een zomerse dag, dus een koude salade als dit is verrukkelijk. Er zijn niet veel gerechten met peterselie in de hoofdrol. Hier wel. Erg lekker, erg aan te raden. En eerlijk gezegd is gort veel lekkerder dan bijvoorbeeld bruine/volkoren basmatirijst.

2 gedachten over “Salade van gort, peterselie en walnoten”

  1. 5 sterren
    Hallo Norbert, ik heb gezien in biowinkels dat er gerst en gort wordt aangeboden. De voedingswaarde is ietwat verschillend. Weet jij, wat het verschil is überhaupt? Ik koop hier in Frankfurt bij Alnatura Gerste uit Oostenrijk. Die is de ene keer in 20 minuten de andere keer rond 5 minuten later gaar. Voorweken hoeft volgens onze ervaring helemaal niet.

    Beantwoorden
    • Gort is gerst waarbij het vliesje er een beetje vanaf is geslepen. Er is ook niets mis met gerst. Wij hebben zowel gerst als gort van De Nieuwe Band. Een merk BIO van goede kwaliteit (vinden wij).

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering