Gezonde en voedzame zomerse vegetarische salade van kikkererwten, komkommer, tomaat en olijven.
- 350 gr gedroogde kikkererwten, en dan een nacht in water geweekt
- 1 st kleine komkommer
- 2 st tomaten
- 1 st kleine rode ui, gesnipperd
- 3 eetl echte (platte) peterselie, gehakt
- 50 gr zwarte olijven, zonder pit en een keer doormidden gesneden
- 1 eetl citroensap
- 3 eetl olijfolie
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 theel honing
-
Kook de geweekte kikkererwten in ca. 25 minuten gaar. (Als u verzuimd hebt ze te weken, kan dat in een uur of twee koken.) Afgieten en af laten koelen. (Dat gaat het snelst op een breed oppervlak, bijvoorbeeld een bakplaat.)
-
Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een eetlepel de zaadlijsten eruit. Snijd ze in ½ – 1 cm dikke plakjes.
-
Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes ter grote van een kikkererwt.
-
Meng de kikkererwten, komkommerschijfjes, olijven, tomaatblokjes en peterselie in een schaal.
-
Meng de olie, citroensap, knoflook en honing tot een dressing. Giet die over de salade.
-
Serveer op kamertemperatuur.
- Er mag wel wat zout bij.
- Eens je deze salade hebt gemaakt, ga je ongetwijfeld de hoeveelheid komkommer, ui en tomaat wat opkrikken.
29 juli 2009
Genoeg komkommers in de kas. De peppino’s in de koude bak laten het wat afweten. Ze groeien minder snel dan andere jaren. Enfin.
Dat deze salade niet op de website staat, verbaast mij. Ik heb ‘m de afgelopen tien jaar zeker twee maal per jaar gemaakt. Nu dus weer. Als bijgerecht. Gewoon lekker en oergezond.