Gehaktballetjes met pijnboompitten

Daoud Basha

Bron: Arabesque, Claudia Roden (in NL: Duizend-en-één Smaken)
2 middelgrote uien, geraspt of heel fijn gesneden; 700 gr lamsgehakt; 1½ theel gemalen kaneel; ½ theel piment; handje pijnboompitten; ca. 800 gr tomaten, al dan niet uit blik en ontveld; 2 theel suiker; 3 tenen knoflook (optioneel); peper & zout

Gehaktballetjes met pijnboompitten.jpgVerwarm de oven voor op 200o C.

Kneed het gehakt met de ui, kaneel en piment en wat peper en zout goed door. Maak ballen ter grootte van een (forse) walnoot c.q. forse golfbal. Prik met de vinger er een gaatje in en prop er een paar pijnboompitten in. Sluit de bal.
Vul een soepbord met wat olijfolie en rol de ballen er in, zodat ze gecoat worden. Leg ze op een bakplaat met rand (braadslee) die, als alle ballen gedraaid zijn, voor een kwartier tot twintig minuten de oven in gaat. (Tot ze wat kleuren – niet bruinen.)

Maak ondertussen de tomatensaus door de tomaten te pureren en op smaak te brengen met suiker, peper en zout en evt. de drie knoflooktenen, geperst.
Giet de tomatensaus over de gehaktballen en keer de balletjes. Zet nog pakweg een half uur in de oven.

29 juli 2009
Dat zijn wel verdomd lekkere balletjes. Het enig warme in deze zomerse maaltijd. Gegeten met de snijbiet met gekonfijte citroen, tabouleh, koolrabisalade en kikkererwtensalade met komkommer. Mmmmjammie, jammie, jammie.

OPMERKINGEN
1)   U koopt zeker toch wel het lamsvlees bij De Groene Weg of andere erkende biologische slager.
2)   Uit 700 gram gehakt kunnen zo'n 24 ballen worden gemaakt.
3)   Claudia Roden schrijft dat het makkelijker is de pijnboompitten door het gehakt te mengen en dan de ballen te draaien. Het effect is wel dat er pitten aan de buitenkant komen te zitten en dat is, na het braden, waarbij de bal onherroepelijk krimpt, geen fraai gezicht. Dus gewoon even met de vinger poeren.
4)   Volgens ons is de aangegeven baktijd te lang. Na twintig minuten waren de balletjes al behoorlijk gaar. Wij hebben ze uit de oven in de pan met de saus gedaan en dan nog wat opgewarmd.
5)   Mrs. Roden stelt ook voor eventueel nog wat citroensap en een gesnipperd rood pepertje in de saus te doen.

Plaats een reactie