Een even verrassend als smakelijk gerecht. Savooiekool op een laagje polenta. En daarbovenop een dikke paddenstoelensaus.
- ½ st savooiekool, schoon en in dunne reepjes
- 5 tenen knoflook, gepeld en lichtjes geperst
- 40 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (fungi porcini) of shiitakes
- 250 gr polenta (snelkook) (5 liter water voor 1 kg polenta, dus 1¼ liter)
- tomatensaus
- olijfolie
- peper uit de molen en zout naar smaak
- klontje boter optioneel
-
Week de eekhoorntjesbrood een half uur tot uur in een kom met warm water. Knijp ze daarna uit. Maar bewaar het water.
-
Snijd de eekhoorntjesbrood in kleine stukjes.
-
Zet een pan met water voor de polenta op het vuur.
-
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook een paar minuten wanneer de olie heet is. Fruit de stukjes eekhoorntjesbrood op het laatst een paar minuten mee. Let op aanbakken, dus voortdurend roeren.
-
Giet de tomatensaus erbij, een fikse scheut van het paddenstoelenweekwater breng op smaak met zout en laat ongeveer 15 minuten op laag vuur koken.
-
Verhit een pan met een scheutje olijfolie en wat peper, voeg de fijngesneden savooiekool toe en wat zout. Laat het geheel met het deksel op de pan op laag vuur 10 minuten stoven, tot de kool zacht wordt.
(De savooiekool kookt in zijn eigen vocht, maar als het te droog wordt, voeg dan een klein beetje lauw water toe.)
Na het koken moet de kool zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.
-
Kook de polenta conform instructies op het pak. Breng op smaak met een eetlepel olijfolie of een klontje boter.
-
Verdeel de polenta over de borden, leg de gestoofde kool in het midden en serveer met de warme tomaten- en eekhoorntjesbroodsaus erover.
Tomatensaus kan simpel zijn: kleingesneden stengel bleekselderij en gesnipperd uitje fruiten, knoflookteentje persen, tomaten, wat peper en zout. Staafmixer erop. Misschien wat gedroogde oregano erdoor. Of tijm.

22 november 2025
Polenta en savooiekool. Wat een combinatie.
Gabi en Nia zijn vanmiddag langs gekomen. Ze wilden blijven eten. Ik had een geopend, maar nog behoorlijk vol pak polenta ontdekt en dat op het aanrecht gezet. We eten zelden polenta. Waarom eigenlijk? Dus door het op het aanrecht te zetten, bleef het in het zicht en mijn gedachten. En we hebben die heerlijke savooiekool. Met ‘ricetta polenta verza‘ vond ik dit Italiaanse recept. Zonder hoeveelheden en met fungi porcini – maar wij hebben eigen, gedroogde shiitakes. Dus die gebruikt.
De polenta was snelkookpolenta met 3 minuten kooktijd, wel iets langer, anders heb je zeer slappe pap. Maar de aangegeven 70 gram per persoon is heel erg veel. We hebben flink wat over – in een vorm gestort en die kunnen we eerdaags wel in plakken opbakken of zo.
Maar dit gerecht is heerlijk!
