Aardappelsoep

Grumbiersupp

bron: Kochbuch Altenheim Abendfrieden (ja, dat is echt de naam)
2 l krachtige vleesbouillon; 30-40 reuzel of boter; 1 ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngehakt; 1 à 2 wortelen, kleingesneden; wat selderij; 750 gr gekookte aardappelen; peper en zout; wat bloem

Smelt het vet in een stevige pan. Roerbak de ingrediënten even en doe de bouillon erbij. Laat 20 minuten koken. Pureer eventueel met een staafmixer of keukenmachine – het mag wel een beetje grof blijven – en/of bind met wat bloem. Breng op smaak met peper en zout.

16 februari 2009

Dit is een authentiek recept van de Hunsrück. Op zaterdag 14 en zondag 15 februari organiseerden we voor vrienden een zgn. Heimatweekeinde. Zo ongeveer vijftien uur gekeken naar de eerste serie Heimat. Indrukwekkend. En vooral het tijdsbeeld dat in het midden van de jaren dertig van de vorige eeuw wordt geschetst. Het vertoont frappant veel overeenkomst met onze alledaagse werkelijkheid.

Bij een Heimat-weekeinde horen recepten van de Hunsrück. Daar is niet veel over te vinden, maar op Internet vond ik een pdf van het bovenvermelde kookboek. Oude Hunrücker die in Abendfrieden*)verbleven, vertelden wat ze zoal aten het hoe ze het bereidden. Overigens, in het Lëtzebuergisch (Luxemburg) heten aardappelsgromperen. En soep is zopp <tsop>. Hunsrücker Platt lijkt wel wat op het Luxemburgs.

OPMERKINGEN
1)    Geen selderij in huis; een paar blokjes groentebouillon doen wonderen.
2)    Geen bloem gebruikt.

*) Altenheim Abendfrieden, Alte Talstr. 4, D-55743 Kirschweiler. Midden op de Hunrück. Ligt 27 km van Woppenroth, dat model stond voor Schabbach, het dorp waar het in Heimat om draait.

Plaats een reactie